Magazin 13.04.2016.

3 pitanja koja rješavaju svaki problem

ČITANJE: 3 minute
problem
Sydney Finkelstein je profesor menadžmenta i biznisa na Dartmouth College. I ima rješenje za sve vaše probleme. Kaže da uz pomoć 3 pitanja možete da pronađete odgovor na svaku dilemu.

1. Da li ste zaista spremni da promijenite to što radite?
2. Da li postoji bolja strategija od statusa kvo?
3. Da li možete da sprovedete ideju?

1. Da li ste zaista spremni da promijenite to što radite?

Nećete uspjeti da dođete do rješenja dok ne kažete DA na ovo pitanje. Sve drugo je samo razgovor.

Razmislite. Kompanije se teško prilagođavaju uslovima na tržištu prije svega zbog otpora promjenama. I to ne zato što ne mogu da se promijene, već zato što ne žele. Taksi kompanije širom svijeta ne žele da pruže bolje uslugu po nižim cijenama. Zato su im se Uber i druge firme našle na putu.

Kako je u vašem životu? Taj kolega koji nije baš kooperativan. Šta ćete uraditi povodom toga? Ako radi za vas da li ćete ga otpustiti? Ako ne želite da promijenite nešto nemojte da kukate.

Sjetimo se Facebooka. Bili su spremni da se sa desktopa prebace na mobilne platforme od kojih sada dobijaju 80 posto prihoda.

Jedini razlog zašto ne krenemo da vježbamo ili živimo zdravije je zato što to ne želimo.

Svi mi i firme i ljudi, bili bismo na mnogo boljem putu kada bismo bili spremni da prepoznamo stvari koje bi trebalo da promijenimo i imamo hrabrosti da to i uradimo.

Nema alternative za odgovor DA.

2. Da li postoji bolja strategija od statusa kvo?

I ako želite da se promijenite, moraćete da smislite rješenje za problem. U nekim slučajevima to je lako. Ako želite da smršate trebalo bi da jedete manje i bavite se sportom. To i nije neka revolucija.

Ali druge situacije mogu da budu komplikovanije. Kompanije će zaposliti armije savjetnika da im pomognu da pronađu nova rješenja. Lanac video klubova Blockbuster nije na vrijeme shvatio da je ljudima lakše da gledaju film preko interneta nego da idu po DVD. Mogli su da kupe Netflix dok je bio mali, ili da naprave svoj Netflix. Na kraju su pokušali ali prekasno i propali.

Suština je da kada ste otvoreni za ideje, radoznali i kreativni uvijek ćete imati izbor i opcije.

3. Da li možete da sprovedete ideju?

Koliko god da vam je ideja fantatična ako ne možete da je sprovedete ona je osuđena na propast.

Saradnja sa tim teškim kolegom zahtijeva plan i težak razgovor. Ili možete da ubijedite kolege da ga prebacite na drugo mjesto gdje će praviti manje štete.

Ni odlazak u teretanu ili zdravija ishrana se neće desiti sami od sebe. Možda će vam trebati pomoć trenera. Ako niste disciplinovani trebaće vam podrška u obliku dijete ili grupe ljudi koja se hrani kao i vi.

Ne zaboravite da će ova tri pitanja biti u srcu svakog rješenja. Unapređenje života ili karijere je moguće i ne mora da bude komplikovano. A kada bolje razmislite, imate sve potrebno da biste riješili problem.

(Dominomagazin.com)