Vijesti 14.11.2015.

30.000 policajaca na ulicama Pariza, teroristi bili domaći

ČITANJE: 3 minute
Pariz napad
Francuska vlada je u stalnom zasjedanju od sinoćnjeg napada u Parizu, na ulicama je oko 30.000 policajaca, a vjeruje se da su teroristi obučavani u Francuskoj.

Osim toga, analitičari kažu da je napad u Parizu zbog broja lokacija i neophodne logistike koordinisaniji čak i od napada 11. septembra u Njujorku.

Policija ističe da su svi napadači ubijeni, ali da bi neki saučesnici i dalje mogli da budu na slobodi. AFP javlja da je osam terorista ubijeno, 200 ljudi povređeno, od čega 80 teže.

Sedmorica od osam terorista poginula su u samoubilačkim napadima, aktivirajući eksploziv na pojasu oko struka.

Četvorica napadača su poginula u koncertnoj dvorani Bataklan, trojica su stradala u samoubilačkom napadu, a jednog je ubila policija.

Još trojica su stradala u samoubilačkim napadima u blizini fudbalskog stadiona, a jedan se raznio na ulici u istočnom dijelu Pariza.

Takođe, postoje nepotvrđene informacije da su četiri policajca poginula prilikom akcije oslobađanja talaca iz dvorane Bataklan.

Policija je građanima naredila ostanak u kućama, na snazi je vanredno stanje, a kako su rekli zvaničnici, u toku je najopsežnija operacija policije u istoriji zemlje.

Takođe, 1.500 vojnika je dodatno mobilisano samo kako bi pomogli u obezbjeđivanju Pariza.

Sve bolnice u Francuskoj su na vanrednom dežurstvu. Objavljen je i snimak desetak vozila Hitne pomoći koje idu ka Bataklanu. Britanski “Telegraf” piše da u jednoj od bolnica u koju primaju povrijeđene radi doktor Patrik Peluks, bivši autor lista “Čarli Hebdo”.

Ameriken erlajns saopštava da će svi njihovi letovi za Pariz biti odloženi, a Ajfelov toranj je potpuno u mraku. Francuski zvaničnici u isto vrijeme ističu da će sutra sva mjesta na kojima može biti javnog okupljanja da budu zatvorena – škole, muzeji, teretane, bazeni, prodavnice….

Oglasili su se i predstavnici grupe U2 koji ističu da je njihov koncert zakazan za subotu uveče u Parizu otkazan.

U isto vrijeme mediji javljaju da je u jednom izbjegličkom kampu u blizini Kalea izbio požar. Nije poznato da li je požar izbio slučajno ili je riječ o osvetničkom činu.

Kako je javljeno, i u Njujorku je policija podigla nivo budnosti poslije napada u Parizu.

Nedugo nakon napada izbio je i veliki požar u divljem izbjegličkom kampu “Džungla” kod luke Kale u Francuskoj.

Zamjenik gradonačelnika Kalea rekao je za „Raša tudej“ da vatrogasne ekipe pokušavaju da obuzdaju vatru.

-Vatra je zahvatila oko 10.000 kvadratnih metara. Uzrok požara je još uvijek nepoznat, a vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom iako v-etar umnogome otežava obuzdavanje plamena- rekao je on.

Izbjeglice su pokušavale da pobjegnu kada se vatra rasplamsala, a prema riječima zamjenika gradonačelnika, veliki broj njih je evakuisano.

Za sada je nejasno da li ima stradalih u požaru.

-Još uvijek ne znamo jer spasilačke ekipe ne mogu da priđu blizu zbog intenziteta vatre. Vjetar i boce plina u kampu još uvijek čine situaciju izuzetno opasnom- naveo je zamjenik gradonačelnika Kalea.

Spekuliše se da je kamp zapaljen u znak odmazde za napade u Parizu, ali on odbacije takve navode.

-To su dvije odvojene stvari. Požar nema nikakve veze sa nizom napada u Parizu-rekao je za „Raša tudej“.

(NN)