Magazin 25.11.2015.

30 godina čuvala tajnu: Prva žena koje je letila u svemir zamalo se nikad nije vratila

ČITANJE: 2 minute
valentina terrskova
Valentina Tereškova prva je žena koja je sama poletela u svemir, a s tog putovanja 16. juna 1963. godine se zamalo nikada nije vratila.

Tereškova je bila odabrana za misiju prije svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući.

Do trenutka kada je uputovala u brodu Vostok 6 Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice da su ruski astronauti pri povratku na Zemlju iskakali iz svemirskog broda i prizemljivali se uz pomoć padobrana.

Tereškova i još četiri žene su se 18 mjeseci naporno pripremale, ali je jedino ona prošla. U nešto više od 70 sati obišla je Zemlju čak 48 puta.

Jedna stvar koju su zaboravili da joj spakuju bila je četkica za zube, zbog koje su se šalili da je veliki propust, a Tereškova je na jednom predavanju ispričala kako se snašla jer je imala ruke, vodu i pastu za zube.

Ali pred kraj putovanja Tereškova je primjetila da se pojavila mnogo veća greška – njen brod je počeo da se udaljava od Zemlje, umjesto da se približava.

– Nedostatak četkice za zube zaista je bila šala u poređenju s greškom u programiranju. Naime, brod je bio programiran za uzlaznu, a ne za silaznu putanju. Počela sam sve više da se penjem umjesto da se spuštam prema tlu. Uspjela sam na vrijeme da javim kontroli na Zemlji šta se dešava- ispričala je Tereškova.

Međutim, u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina zaposlenima u vladi greške na poslu nisu se lako opraštale, a naročito ne onima koji su radili u ruskom svemirskom programu, koji se u to vrijeme takmičio s Amerikancima.

Dizajner broda Sergej Korolejv zatražio je od Tereškove da nikome, bar nekoliko decenija, ne govori o onome šta se dogodilo na povratku kući.

– Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer sam znala da bi bila kažnjena strogo. Taj sam događaj je bio tajna koju sam čuvala 30 godina- rekla je Tereškova, a piše Biznis insajder.

Tereškova je zbog lične bezbjednosti morala da skoči padobranom sa visine od nešto više od šest hiljada metara i sletila je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Njena misija je bila 12. u ljudskoj istoriji, a ona je bila prva žena. Amerika je tek 20 godina kasnije poslala ženu u svemir.

(Express.hr)