Biznis 09.03.2016.

30 kandidata na jedno radno mjesto

ČITANJE: 2 minute
posao
U prosjeku, na jedan oglas za posao lani je apliciralo 30 kandidata, što je za 20 odsto više u odnosu na 2014. godinu. Najbolje su plaćeni zaposleni na menadžerskim pozicijama, a potom programeri, te građevinski inženjeri.

Na listi deset najtraženijih kategorija poslova ugnijezdila su se i nova zanimanja, poput medicinskog osoblja i zastupnika u prodaji osiguranja. Najviša ponuda poslova bila je u većim gradovima BiH, prije svega u Sarajevu, a zatim u Banjaluci te Mostaru.

Ovo su tek neke od najzanimljivijih činjenica koje su danas saopštili zaposleni na portalu Posao.ba, prezentujući analizu tržišta rada za 2015. godinu, a u kojoj je vidljivo da  lista najtraženijih zanimanja u BiH prvi put bilježi značajnije izmjene u odnosu na proteklih nekoliko godina.

-Tako se među najtraženijim kadrovima našlo i medicinsko osoblje. Kao novo zanimanje na listi najtraženijih našli su se i zastupnici u prodaji osiguranja, a zanimanje operatera u pozivnom centru se popelo sa trećeg na drugo mjesto. Na prvom mjestu su trgovci, a na trećem komercijalisti- naveli su sa portala Posao.ba.

Bitno je napomenuti da su deficitarne kategorije poslova lani bili zdravstvo, komercijala – prodaja, elektrotehnika – mašinstvo, građevinarstvo, informacione tehnologije, zanatske usluge i ugostiteljstvo. Istovremeno, značajno je da znate i da pojedina zanimanja donose veoma primamljivu zaradu, mnogo veću od prosječne neto plate koja u BiH iznosi oko 840 maraka.

-Menadžerske pozicije su bile među najviše plaćenim zanimanjima sa prosječnom mjesečnom neto platom 1.665 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih zanimanja tokom 2015. godine su programer (1.410 KM) i građevinski inženjer (1.103 KM)- kazali su predstavnici vodećeg online servisa za zapošljavanje u BiH.

Poslodavci su od kandidata za posao najčešće tražili poznavanje rada na računaru, te engleskog jezika.

-Drugi najtraženiji jezik je bio njemački, dok je treći najtraženiji bio turski jezik. Ovo predstavlja svojevrsnu indikaciju u kojim smjerovima se okreće tržište rada u BiH. Sve više se okrećemo ka tržištima njemačkog i turskog govornog područja- izjavila je Edina Šehović, portparol portala Posao.ba.

To što se za jedno radno mjesto, u prosjeku, prijavljivalo 30 kandidata, Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, komentariše riječima da je riječ o našoj stvarnosti.

-Nažalost, to je naša zbilja, a razlog je to što se ne posvećuje dovoljno pažnje otvaranju radnih mjesta. Država bi trebalo da pomogne poslodavcima da to učine, ali bi nam daleko bolje bilo i kada bi organi poput inspekcijskih doveli do toga da se konačno u ovoj državi zna ko radi legalno, a ko ilegalno- rekao je Bajramović.

(NN)