Politika 03.03.2016.

Linta/Mihajlović: Položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar

ČITANJE: 2 minute
miodrag-linta
Položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar jer ih nadležne kantonalne i federalne vlasti diskriminišu, a došlo je vrijeme da se institucije Srbije i Republike Srpske još više uključe u zaštitu Srba u regionu, saglasili su se zamjenik predsjednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović.

Mihajlović je poslije sastanka u Skupštini Srbije rekao da su Srbi u Federaciji BiH od konstitutivnog naroda svedeni na manjinu koja je izgubila sva prava naroda i da je sa Lintom razgovarao da se što adekvatnije i bolje zaštite Srbi u Federaciji BiH, gdje je stanje alarmantno.

On je istakao da je za budućnost Srba u regionu i FBiH veoma važno da se zvanične instutucije Srbije stave u funkciju zaštite Srba koji žive u FBiH.

-Spas jedino možemo očekivati uz zvaničnije i kvalitetnije uključivanje zvaničnih institucija Srbije i Srpske- rekao je Mihajlović novinarima.

Linta je izjavio novinarima da zvaničnici iz Sarajeva stalno govore o mutlietničnosti, ali da su u svakom kantonu dominantni Bošnjaci ili Hrvati.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o aktivnostima i mjerama da se zaustavi proces nestajanja Srba sa tih područja, posebno u četiri opštine, gdje Srbi čine većinu – Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac, prenijeli su beogradski mediji.

Linta je dodao da se sa Mihajlovićem saglasio da je potrebno da Srbija imenuje direktora Konzularne kancelarije u Drvaru, s obzirom na to da je odluka o tome donesena prije nekoliko godina.

Linta je ocijenio da bi bilo značajno da Srbija pomogne regionalne projekte koji imaju kapitalni značaj za Srbe na tom području, kao što je izgradnja regionalne bolnice u Drvaru.

On je kao posebno značajno izdvojio inicijativu za osnivanje zajednice srpskih opština po uzoru na evropske standarde i belgijski model, gdje većina u lokalnoj samoupravi, iako manjina u tom entitetu, može da formira svoje zajednice koje bi imale nadležnosti kao što su obrazovanje, kultura, zaštita životne sredine i drugo.

-Veoma je interesantna inicijativa da se sazove regionalna donatorska konferencija za ekonomski razvoj tog područja- naveo je Linta.

(Agencije)