4 greške koje žene čine tokom poslovnog pregovaranja

rukovanje
Jedan od razloga uspješnosti u poslu leži u tome da budete adekvatno plaćeni.

Visina plate, između ostalog, zavisi od vaše sposobnosti u pregovaranju – vještine koju nema većina žena, ako je vjerovati istraživanjima.

Lee E. Miller, autorica “Ženskog priručnika za uspješno pregovaranje”, objasnila je najčešće i najkontraproduktivnije greške koje žene čine tokom pregovaranja.

1. Prihvatanje prve ponude: “Provodeći istraživanja primjetila sam da žene ne pregovaraju često”, rekla je Miller i istakla da “one jednostavno prihvate prvu ponudu”. Pregovaranje je posebno bitno ukoliko želite rasti u korporativnoj piramid jer će poslodavac to što nećete pregovarati shvatiti kao nedostatak liderskih vještina. “Ukoliko ne pregovarate zbog sebe kako ćete uspješno pregovarati za potrebe firme”, objasnila je autorica.

2. Vjerovanje svemu što se kaže: Žene većinom povjeruju kada poslodavac kaže “Ponuda za ovaj posao nije za pregovaranje” ili “Ovo je sve što vam možemo ponuditi”. Prva ponuda je rijetko najbolja, tvrdi Miller i navodi primjer muškaraca kada se susretnu sa sličnom “strategijom poslodavaca”. “Muškarci uvijek traže više. Ako ne mogu dobiti veću platu onda gledaju da dobiju neke druge pogodnosti kao što su premije ili pogodan raspored posla”.

3. Bezuslovna lojalnost: Miller smatra da onog momenta kada neko kaže da ne smije ili ne može napustiti posao to ga automatski stavlja u nepovoljan položaj. “Žene često znaju isticati da ne žele ili ne mogu napustit posao zbog raznih razloga tipa porodice ili zato što voli posao, a to poslodavcu samo poručuje jednu stvar – zašto bih je platio više?”. Autorica dodaje da bi trebali biti plaćeni na osnovu svojih vještina i iskustva, a ako to ne može da vam ponudi trenutni poslodavac onda je vrijeme za traženje novog posla. (Ukoliko od drugih poslodavaca ne možete dobiti veće platu od one koju ste zarađivali to znači da ste već plaćeni koliko vrijedite).

4. Traženje ‘poštenog’ ishoda umjesto najboljeg: Bez obzira da li pregovarate za novi posao ili tražite povišicu jednu riječ nikako ne želite koristiti, a to je “pošteno”. “Istraživanja pokazuju da kada žene pregovaraju, one traže ‘pošteni ishod”, tvrdi Miller. “Muškarci pregovaranju prilaze kao nadmetanju. Njihov cilj nije pošten nego najbolji ishod koji mogu dobiti”.

(NN)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za