Biznis 13.01.2016.

4 greške koje žene čine tokom poslovnog pregovaranja

ČITANJE: 2 minute
rukovanje
Jedan od razloga uspješnosti u poslu leži u tome da budete adekvatno plaćeni.

Visina plate, između ostalog, zavisi od vaše sposobnosti u pregovaranju – vještine koju nema većina žena, ako je vjerovati istraživanjima.

Lee E. Miller, autorica “Ženskog priručnika za uspješno pregovaranje”, objasnila je najčešće i najkontraproduktivnije greške koje žene čine tokom pregovaranja.

1. Prihvatanje prve ponude: “Provodeći istraživanja primjetila sam da žene ne pregovaraju često”, rekla je Miller i istakla da “one jednostavno prihvate prvu ponudu”. Pregovaranje je posebno bitno ukoliko želite rasti u korporativnoj piramid jer će poslodavac to što nećete pregovarati shvatiti kao nedostatak liderskih vještina. “Ukoliko ne pregovarate zbog sebe kako ćete uspješno pregovarati za potrebe firme”, objasnila je autorica.

2. Vjerovanje svemu što se kaže: Žene većinom povjeruju kada poslodavac kaže “Ponuda za ovaj posao nije za pregovaranje” ili “Ovo je sve što vam možemo ponuditi”. Prva ponuda je rijetko najbolja, tvrdi Miller i navodi primjer muškaraca kada se susretnu sa sličnom “strategijom poslodavaca”. “Muškarci uvijek traže više. Ako ne mogu dobiti veću platu onda gledaju da dobiju neke druge pogodnosti kao što su premije ili pogodan raspored posla”.

3. Bezuslovna lojalnost: Miller smatra da onog momenta kada neko kaže da ne smije ili ne može napustiti posao to ga automatski stavlja u nepovoljan položaj. “Žene često znaju isticati da ne žele ili ne mogu napustit posao zbog raznih razloga tipa porodice ili zato što voli posao, a to poslodavcu samo poručuje jednu stvar – zašto bih je platio više?”. Autorica dodaje da bi trebali biti plaćeni na osnovu svojih vještina i iskustva, a ako to ne može da vam ponudi trenutni poslodavac onda je vrijeme za traženje novog posla. (Ukoliko od drugih poslodavaca ne možete dobiti veće platu od one koju ste zarađivali to znači da ste već plaćeni koliko vrijedite).

4. Traženje ‘poštenog’ ishoda umjesto najboljeg: Bez obzira da li pregovarate za novi posao ili tražite povišicu jednu riječ nikako ne želite koristiti, a to je “pošteno”. “Istraživanja pokazuju da kada žene pregovaraju, one traže ‘pošteni ishod”, tvrdi Miller. “Muškarci pregovaranju prilaze kao nadmetanju. Njihov cilj nije pošten nego najbolji ishod koji mogu dobiti”.

(NN)