Magazin 14.09.2015.

4 razloga zašto ne možete da spavate noću

ČITANJE: 2 minute
nesanica

Često imate nemiran san tokom noći, budite se i ne možete ponovo da zaspite? U pitanju je neugodan problem koji nam ne dopušta da se odmorimo, ali postoji nekoliko uzroka za to koje lako možete “srezati u korijenu”.

1. Ide vam se u WC. Nokturija tj. noćno mokrenje često je uzrok naglog buđenja i nemirnog sna. Vjerovali ili ne, rješenje za ovaj problem je konzumiranje vode prije spavanja. Međutim, trik je u tome da popijete vodu u koju ste dodali malo soli.

Naše tijelo pokušava održati unutrašnji balans u količini vode i elektrolita koji se nalaze u organizmu i to je glavni razlog zbog čega se pokušava putem mokrenja ‘riješiti’ tekućine. Konzumacije vode s malo soli pomoći će da se molekule vode zadrže u stanicama, a istovremeno s njom i elektroliti.

2. Prostorija u kojoj spavate previše je topla. Previsoka temperatura vazduha još je jedan ‘saboter’ mirnog sna. Osim što vas budi, visoka temperatura ne dam vam da zaspite. Stručnjaci kažu da je idealna temperatura sobe za spavanje između 16 i 19 stepeni.

I temperatura vašeg tijela utiče na san. Zbog toga birajte pidžame ili odjeću napravljenu od pamuka kako biste tijelu dali da diše i reguliše vlastitu temperaturu.

3. Korištenje mobilnog ili laptopa. Ugasili ste svijetlo, udobno se smjestili u krevet i onda u ruke uzeli mobilni telefon kako biste malo ‘prošvrljali’ Instagramom i Fejsbukom? To je još jedna greška koja vam remeti spavanje.

Naime, izlaganje očiju svijetlu mobilnog ili laptopa tokom noći zaustavlja proces stvaranja melatnonima (hormona sna) u vašem tijelu. Ako prije spavanja baš morate koristiti tehnologiju, učinite to pri upaljenom svijetlu.

4. Ispijanje alkohola. Drugi koktel malo će vas uspavati, ali takođe će vam poremetiti san. Iako alkohol ima sedativan učinak na metabolizam, u samom početku sprečava ulazak u REM fazu spavanja u kojoj se najbolje odmaramo.

Zbog toga vam druga polovica noći može biti itekako teška i vjerovatno ćete je provesti budni. Ne postoji kombinacija alkohola koja neće stvoriti probleme u spavanju stoga je bolje da ga izbjegavate ako želite dobro da se naspavate.

(Zadovoljna.hr)