Biznis 08.11.2015.

Četiri stvari koje morate znati prije otkaza

ČITANJE: 2 minute
Otkaz
Ako razmišljate o promjeni radnog mjesta ili samo odlasku sa postojećeg, vjerovatno imate i dilemu kada i kako to da uradite.

Bez obzira na to koliko vam se neko radno mjesto zamjerilo, nikada nemojte da rušite mostove.

Lijepa riječ otvara sva vrata, a i odlazak s nekog radnog mjesta trebao bi da bude sa stilom. Životni putevi mogu vas ponovno odvesti na istu putanju s nekim od bivših kolega, a loši koraci u prošlosti mogu lako da vam se obiju o glavu u budućnosti.

Kako se to ne bi dogodilo, ovo je nekoliko savjeta da, bez obzira na razloge, s aktualnog radnog mjesta na novo odete kako i dolikuje.

1. Planirajte unaprijed

Budite svjesni kolikav je otkazni rok prije nego što svoju odluku saopštite nadređenim. Bitno je da znate kakve finansijske posljedice možete da očekujete u slučaju da date otkaz, na osnovu ugovora koji ste potpisali prilikom zaposlenja (gubitak povlastica).

2. Održite riječ

Ako ste zaduženi za neki projekat, svakako ga dovršite do kraja. Kompanija, odnosno, nadređeni i kolege računaju na taj dio posla pa ne bi bilo u redu da ih ostavite na cjedilu. Završiti poslove u firmi u kojoj ste još zaposleni temelj je profesionalnog ponašanja, a tako ćete i pokazati da ste profesionalna osoba. Ponavljamo, ne rušite mostove iza sebe, već gradite nove.

3. Ne prijetite otkazom samo da biste dobili veću platu

Ovo je jedna od najvećih greški. Često zaposleni, nezadovoljni svojim statusom u firmi ili visinom plate, pokušavaju da “uplaše” nadređene najavljujući svoj otkaz ” u slučaju da…”. Time ste pokazali nelojalnost firmi i kolegama. Iako znamo da svi radimo zbog plate, ako ne dobijete ono što ste tražili, nećete biti omiljeni kolega na radnom mjestu, a gledaće se na vas sa stavom: možda će sutra opet doći s novom “prijetnjom”. Kod nadređenih dođite s pričom o otkazu samo ako ste doneli svoju odluku o odlasku i ne biste se ustručavali da firmu napustite isti dan.

4. Osigurajte za sebe preporuke

Preporuke za buduće poslodavce su još jedan razlog da postojeće radno mjesto napustite “gospodski ili damski”. Referenca s bivših radnih pozicija itekako može da utiče na vašu budućnost, a mnogi budući poslodavci traže preporuke vaših bivših nadređenih. Ne želite da rizikujete da vam novo radno mjesto bude “poljuljano” jer ste s aktualnog otišli ljutiti i razočarani i to svima jasno pokazali.

(B92)