Region 15.10.2022.

Preminuo Ljubiša Rakić

ČITANJE: 2 minute

Akademik Ljubiša Rakić, član Srpske akademije nauka i umjetnosti i jedan od najuglednijih srpskih naučnika iz oblasti medicine, poslije kraće bolesti preminuo je u 91. godini u Beogradu. Ljubiša Rakić je u prestižnim domaćim i inostranim časopisima objavio više od 500 naučnih radova, prije svega iz oblasti fiziologije centralnog nervnog sistema.

Osnovao je i najsavremeniju školu neurobiologije u Srbiji koja je omogućila našoj naučnoj misli da ravnopravno prati svjetske tokove, saopštio je SANU. Magistrirao je i doktorirao 1960. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje poslije završetka osnovnih studija počinje da radi kao asistent na Katedri za fiziologiju.

Na beogradskom Medicinskom fakultetu prošao je sva univerzitetska zvanja. Za redovnog profesora fiziologije i biohemije izabran je 1974. godine. Bio je profesor na postdiplomskim studijama iz oblasti neurobiologije na Beogradskom univerzitetu pišu Nezavisne.

Stručno se usavršavao u Institutu akademika P. K. Anohina u Moskvi 1956. godine, kao i Institutu za istraživanje mozga Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu od 1961 do 1962. godine.

Godinama je bio upravnik Centra za naučno-istraživački rad Kliničkog centra Srbije u Beogradu, kao i Instituta za biohemiju, navodi u saopštenju SANU.

Osnovao je i laboratoriju za neurofiziologiju i neurohemiju (danas Odjeljenje za neurobiologiju) u Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Beogradskog univerziteta, kao i međunarodnu laboratoriju za istraživanje mozga u Kotoru pod pokroviteljstvom Uneska i Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade. Član je SANU od 1974. godine, a potpredsjednik Akademije bio je od 2008. do 2015. godine.

Bio je i član niza inostranih akademija i naučnih društava, a u dva mandata bio je član predlagača Nobelovog komiteta za nauku. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za izuzetan naučni doprinos, među kojima se izdvajaju: Sedmojulska nagrada 1968. godine, Nagrada AVNOJ-a 1977, Orden rada sa zlatnim vencem, Orden bratstva i jedinstva, Medalja za doprinos miru 1994. godine. Ljubiša Rakić biće sahranjen u utorak, u 13.30 sati na beogradskom Novom groblju

(Z.M)