Politika 24.05.2023.

“BiH koketira s NATO”: Kako mediji iz BiH izvještavaju o NATO putu BiH? VIDEO

ČITANJE: 4 minute

O tome kako mediji iz BiH izvještavaju i koja je njihova uloga u informisanju o NATO integracijama BiH bilo je govora u sedmoj emisiji druge sezone “BiH nije u NATO, ali je NATO u BiH”, koju realizuje portal Banjaluka.net u saradnji s Ambasadom SAD u BiH.

O ovoj temi razgovarali su Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Glasa Srpske”, Rubina Čengić, dugogodišnja novinarka iz Sarajeva, i Elvir Padalović, novinar magazina BUKA.

Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Glasa Srpske”, smatra da je uloga medija u izvještavanju o NATO integracijama ista kao i informisanje o svim oblastima u BiH.

Žarko Marković/ FOTO: MILOŠ DRAGIĆEVIĆ

Marković je rekao da mediji u BiH zavisno od toga gdje su smješteni i ko u njima radi zauzimaju stav i odnose se prema pitanju informisanja o NATO integracijama.

“Mediji iz Republike Srpske se ponašaju prema ovoj temi onako kakvo je i trenutno stanje NATO integracija BiH i insistiraju na narativu koji forsira vladajuća struktura u Republici Srpskoj, odnosno da ne postoji put BiH u NATO”, kazao je Marković.

Marković ističe da većina medija djeluje reaktivno na način da ukoliko neko od političkog Sarajeva načini potez koji bi mogao biti nagovještaj približavnja NATO-u, mediji u Srpskoj reaguju tako da pokušavaju da pokažu da se to ne dešava.

“Nemamo konsenzus političkih elita u BiH i nisam daleko od stava da taj put BiH u NATO ne postoji. Vjerujem da će tako biti i u narednom periodu, da će se mediji u skladu s tim postavljati i da ćemo imati suprotnu sliku o NATO integracijama iz dva najveća centra u ovoj zemji”, smatra Marković.

Marković dodaje da takav pristup medija iz BiH ima i svoju prednost, jer, kako ističe, jednostranost u medijima je loša pojava.

“Mediji treba da daju različite slike, pa neka publika izvlači zaključke”, zaključio je Marković.

Rubina Čengić, dugogodišnja novinarka iz Srajeva, kazala je da su mediji u BiH po pitanju informisanja o NATO integracijama poprilično površni i nezainteresovani.

Rubina Čengić/ FOTO: MILOŠ DRAGIĆEVIĆ

Čengićeva ističe da u izvještavanju o ovoj temi u medijima iz BiH izostaju šire i ozbiljnije priče, te da određeni mediji pokušavaju da prikriju poteze pojedinih političara.

“U Republici Srpskoj vlada mišljenje ‘nećemo u NATO, jer neće Srbija’, a Srbija ima veći broj sporazuma s NATO nego BiH, ali mi o tome rijetko govorimo. Znači, i kada izvještavamo nismo fer i  profesionalni”, navodi Čengićeva.

Čengićeva smatra da je zbog velikog broja medija, niskih plata novinarima, te  njihove nedovoljne edukovanosti novinarstvo u BiH u krizi, te da iz tog razoga ni novinari nisu dovoljno zainteresovani.

“Isto tako, sve operacije koje se odnose na NATO u BiH su administrativne, odvijaju se u apstraktnim načinima i ljudima to nije vidjivo, ni interesantno”, smatra Čengić.

Elvir Padalović, novinar magazina BUKA, rekao je da kada je u pitanju informisanje o NATO integracijama u medijima u BiH imamo na djelu površnost, te da se ovom pitanju ne ostavlja dovoljno prostora i ne posvećuje dovoljno pažnje.

Elvir Padalović/ FOTO: MILOŠ DRAGIĆEVIĆ

“Činjenica je da su u BiH NATO vojnici, da se sprovode zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a malo ko od medija iz Repubike Srpske je izvijestio o toj vježbi. NATO je tu negdje, ali se mi pravimo da ga nema i to je možda najbolji opis situacije. Političari su sličnog ponašanja”, istakao je Padalović i dodao da trenutnu fazu odnos BiH s NATO možemo posmatrati kao “koketiranje”.

“Određen odnos s NATO je uspostavljen. Nije to brak, ali neka predbračna zajednica, koketiranje ili da smo u fazi potpisivanja predbračnog ugovora. Tako bih nazvao naš odnos s NATO snagama”, kazao je Padalović.

Padalović je naglasio da mediji u BiH ne posvećuju dovoljno pažnje NATO snagama, ne zbog toga što to ne smatramo bitnim, nego u moru svakodnevnih dešavanja ne ulazimo u dublje analize.

“Velike, strateške teme moramo učiniti pristupačnijim građanima. Nedostaje dijaloga, analitičnosti, ali svi ti dokumenti su poprilično nezanimljivi i teško je te teme učiniti pristupačnijim građanima ove zemlje”, zaključuje Padalović.