Magazin 29.12.2015.

5 lažnih fotografija koje su postale viralne u 2015. godini

ČITANJE: 2 minute
fotografije lazne
Da li ste i vi povjerovali u neku od ovih priča?

Jedan medvjed, dva tripoda i četiri muškarca koji bježe kako bi spasli svoje živote. Nakon što je postala hit na društvenim mrežama, ova fotografija je razotkrivena. Nastala je u Koloradu prije četiri godine, a medvjed joj je dodat naknadno pomoću Fotošopa.

medvjed

Da li ova žena pokušava da spase mađioničarku od davljenja? Ne. Zapravo, u pitanju je incident koji se dogodio 40-ih godina prošlog vijeka u Nju Orleansu za vrijeme izvođenja burleske. Evanđelina, djevojka iz školjke (ona koja drži sjekiru) bila je toliko bijesna što ju je zasjenila koleginica Divena Akvatiz (podvodna striptizeta), da je otrčala na binu i razbila akvarijum u paramparčad. Voda je preplavila klub u ulici Burbon, a Evanđelina je uhapšena. Narednog dana platila je odlukom suda novčanu kaznu od 10 dolara, a incident je protumačen kao marketinški trik.

akvarijum

Ovo nije Marija Kiri. Pogledajte ovu pozadinu u stilu školskih godišnjaka iz 90-ih godina; pogledajte koliko je moderna njena haljina. U pitanju je glumica Suzan Meri Frontzak, koja je tumačila lik slavne naučnice sa ciljem da nauku približi širokim narodnim masama. Ovu fotografija, međutim, kao zvanična fotografija Marije Kiri našla se na poštanskim markicama država Togoa, Malija i Zambije.

lazna marija kiri

Da li je ovo fotografija Indije iz svemira za vrijeme praznika Divalija, festivala svjetla? Naravno da ne. Dobijena je preklapanjem i obradom velikog broja fotografija na kojima je prikazan rast populacije u Indiji.

iz svemira

 

Da li je ovaj plavi turista, koji stoji u redu čekajući da se rukuje sa Ronaldom Reganom tokom 80-ih godina prošlog vijeka, zaista Vladimir Putin? Ova fotografija izazvala je brojne teorije zavjere u vezi sa tim da je predsjednik Rusije želio da ponizi američkog predsjednika tokom njegove prve zvanične posjete Moskvi (Putin je u to vrijeme bio agent KGB-a). Ruski zvaničnici oštro su demantovali ove glasine, piše “Gardijan”.

putin
(B92)