Magazin 04.01.2016.

5 načina da pomognete napuštenim životinjama u hladnim danima

ČITANJE: 3 minute
napusten pas zima
U cijeloj zemlji juče je pao snijeg. Temperature su jako niske i teško da će prevaliti nulti podjeljak. Naši domovi su topli, oblačimo deblju garderobu, jedemo zdraviju hranu kako nas ne bi uhvatila prehlada i ne izlazimo iz kuće bez prijeke potrebe.

Kroz prozor uživamo u bjelini koja je prekrila drveće i krovove. Slika podsjeća na prizore iz bajki koje su nam kao djeci čitali pred spavanje. Ipak, jedan dio bajke uporno su zaboravljali da nam ispričaju- za one koji su prisiljeni da zimske mjesece provedu napolju, ovi dani predstavljaju puko preživljavanje…

U ovom trenutku na ulicama je mnogo napuštenih životinja koje nemaju gdje da se sklone, nemaju šta da jedu, nemaju čime da se ogrnu. Dok vi ovo čitate, njima su stomaci prazni, tijela im podrhtavaju od promrzlina i možda neće doživjeti sutrašnji dan. Sve to ne dešava se tamo negdje daleko, u drugom gradu ili zemlji, već se dešava ispod TVOG prozora i TI možeš da učiniš nešto da im pomogneš!

Evo nekoliko prijedloga šta biste mogli da uradite ako želite da pomognete napuštenim životinjama da prežive ledene dane i noći koji su pred nama. Sigurni smo da svako od nas već danas može da učini bar jednu stvar sa ove liste:

1. Odškrinite vrata od ulaza u zgradu!
Neće vas pojesti, niti vam prenijeti bilo kakvu bolest, niti vam bog zna kako isprljati ulaz pas ili mačka koji će se sklupčati ispod stepenica na parčetu kartona. Ustvari, samo zamislite da ste i sami baš ovog ledenog dana zaboravili ključ od stana pa morate da čekate satima ispred ulaza…

2. Pravljenje Snješka Bijelića sa djecom je zabavno, ali pravljenje kućice za napuštene pse i mačke je i zabavno i humano!
Organizujte se sa prijateljima ili članovima porodice i od starih dasaka, stiropora, jorgana, peškira, slame i drugog vama nepotrebnog materijala napravite sklonište za životinje iz kraja. Ako nemate vremena da se posvetite pravljenju kućice, i kartonska kutija u kojoj je ćebe biće dovoljna ako je postavite na mjestu gdje nema snijega. Životinje će vam biti zahvalne, vaša djeca će naučiti da pomažu drugima, sami sebe ćete posmatrati drugim očima, a ako to sve fotografišete i stavite na društvene mreže, spremite se – lajkovi će pljuštati sa svih strana!

3.Šaka hrane i činija tople vode mogu biti spas u zadnji čas.
Sa prazničnih trpeza sigurno vam je ostalo mnogo hrane, pa već sada zavirite u frižider i odvojite nešto što sigurno nećete pojesti. Uzmite dvije plastične činije u koje ćete sipati toplu vodu i hranu koju ste namijenili životinjama i spustite ih ispred zgrade. Ako niste u žurbi svratite do prodavnice i kupite konzerviranu hranu za pse i mačke, možda malo suve hrane i sve to ostavite na mjestu gdje ne dopire snijeg ili ledena kiša.

4. Nisu ugroženi samo psi i mačke, zimu jedva preživljavaju i ptice.
Postavite hranilice za ptice u svom kraju, a ako za to nemate vremena onda bar plastični poklopac stare činije, tacnu ili nešto slično napunite zrnevljem i stavite na svoj prozor ili terasu.

5. Ako do sada niste, a oduvijek ste željeli da udomite neku životinju, sada je pravi čas da donesete takvu odluku…

(Zivotinje.rs)