Magazin 02.09.2015.

5 načina kako da se natjerate na ispijanje 8 čaša vode dnevno

ČITANJE: 2 minute
voda

Ljudskom tijelu je voda je prijeko potrebna, a dehidracija je jedna od najčešćih pojava kod odraslih osoba. Kada je tijelo žedno, ono radi usporeno, a koža postaje suva i beživotna. Želite li da steknete naviku ispijanja 8 čaša vode dnevno, isprobajte ove trikove koji zaista pomažu.

1. Dajte joj okusa
Mnogima je voda najdosadnija i najbljutavija tekućina te radije posežu za slatkim sokovima. Kako bi izbjegli nepotreban unos šećera i zavoljeli vodu, dajte joj malo okusa. U staklenu bocu šireg grla ubacite par listića svježe nane, kriške limuna i kriške narandže te spremite u frižider. Vitaminska voda je ukusna i zdrava.

2. Iskoristite moć pametnog telefona
Vjervali ili ne, na mobilni možete da instalirate veliki broj besplatnih aplikacija napravljenih samo za ovu situaciju. Riječ je o podsjetniku koji će vas upozoriti da je vrijeme da popijete vode. Iako zvuči neobično, ovakve aplikacije vrlo su korisne.

3. Nabavite lijepu bočicu samo za vas
Tokom dana stalno smo u nekoj frci i gužvi te zbog toga zaboravljamo na potrebu za tekućinom, što se potom odražava negativno na naše tijelo. Nabavite lijepu flašicu za vodu koju ćete stalno imati uz sebe. Stavite je u torbu i nosite sa sobom svuda. Kada ste na radnom mjestu, smjestite je na radni sto kako bi vam stalno bila pod rukom.

4. Neka vam voda postane predjelo
Ovaj trik zaista djeluje. Osim što ćete steći naviku ispijanja vode, pomoći će vam kod mršavljenja jer ćete smanjiti osjećaj gladi i time jesti manje. Prije bilo kojeg obroka, a to vrijedi i za grickalice između obroka, popijte barem pola čaše do čašu vode. Neka vam ovaj trik pređe u naviku.

5. Pratite koliko ste popili
Ako vam ispijanje vode predstavlja pravu muku, napravite plan. Izračunajte koliko vode stane u vašu bočicu te napravite kalkulaciju koliko bočica vode trebate da popijete tokom cijelog dana. Na primjer, ako u vašu bočicu stane pola litre vode, cilj neka vam bude da popijete tri bočice tokom cijelog dana.

(Zadovoljna.hr)