Biznis 23.03.2016.

5 načina na koje je Tviter promijenio komunikaciju među ljudima

ČITANJE: 2 minute
twitter
Prije tačno 10 godina jedan od osnivača Tvitera Džek Dorsi objavio je prvi tvit: „upravo podešavam svoj twttr“. Tokom protekle decenije Tviter je postao globalni fenomen sa preko 332 miliona aktivnih korisnika koji svakodnevno mijenjaju naše viđenje svijeta.

Tviter je promijenio način na koji se izvještava o vijestima, dijele informacije i vrši komunikacija među ljudima. Neke od tih promjena su bile dobre, a neke i nisu morale da se dese.

1. Sažetost

Limit od 140 karaktera primorao je korisnike da budu znatno sažetiji i jasniji nego što su to na drugim društvenim mrežama kao što je Fejsbuk.

Ovo ograničenje je takođe izrodilo i brojne skraćenice koje redovno koristimo i u svakodnevnoj komunikaciji, a ne samo na Tviteru.

2. Svako je kritičar

Naše objave na Tviteru u teoriji može da vidi svaka osoba na planeti koja ima kompjuter ili smartfon. Međutim, usljed velikog broja dostupnih tvitova, mnogi pokušavaju da se izdvoje oštrim kritikama i kontroverznim mišljenjima, a ne argumentima. Zato su ljudi na Tviteru spremni da znatno brže osuđuju druge nego što je to slučaj u realnom životu.

3. Anonimnost je mač sa dvije oštrice

Društvene mreže kao što su Fejsbuk i LinkedIn od korisnika traže da otvaraju naloge koristeći svoja prava imena, ali Tviter je i dalje jedna od rijetkih koja pruža anonimnost.

Najveća prednost anonimnosti, ali i najveći problem, leži u činjenici da ona ljudima dozvoljava da izražavaju mišljenja i stavove koje inače ne bi tako strastveno podržavali koristeći svoje puno ime i prezime.

4. Informacije se kreću brzinom svjetlosti

Internet je definitivno učinio da brže dolazimo do informacije, a zahvaljujući Tviteru, one se sada kreću kao da su na steroidima.

Do važnih vijesti dolazimo samo jednim klikom, ali isto tako i lažne priče mogu postati viralne prije nego što uspijemo da im stanemo na put.

Ne zna se broj slavnih osoba koje su „umrle“ na Tviteru, a čini se da će žrtve neslanih šala samo nastaviti da pristižu.

5. Slavne osobe su bliže nego ikada prije, i stvarnije

Oduvijek su postojale osobe koje su svoju platu zarađivale tako što su sprečavale da slavne osobe ne naprave glupost u javnosti.

Na sreću mnogih, Tviter im je znazno otežao posao.

Muzičari, glumci, sportisti i mnoge druge poznate osobe na Tviteru dijele mnoštvo detalja iz svog privatnog života na koje publicisti gledaju u blagom užasu.

Međutim, u pitanju nisu samo skandali.

Pisci fanovima daju savjete i uvid u svoj kreativni proces, dok mnoge zvijezde rado ćaskaju sa fanovima i dozvoljavaju im da ih vide u potpuno drugačijem svijetlu od medijskog.

(24sata.hr)