Magazin 09.01.2016.

5 najvećih grešaka koje svi pravimo kada čistimo prašinu

ČITANJE: 2 minute
usisivač
Jedan od najomraženijih poslova u domaćinstvu je upravo brisanje prašine, a zbog pet grešaka koje mnogi prave, prašine je više nego što bi je trebalo biti…

Ovo je pet najvećih grešaka koje prave gotovo svi (čast izuzecima):

1. Upotreba peruške za prašinu – Ovo pomagalo za čišćenje ustvari pravi više štete nego koristi jer prašinu samo rasprši naokolo, s jedne površine na drugu. Ako baš ne možete bez njih, češće ih operite pod vodom ili jednostavno zamijenite novom.

2. Ne čistite grijalice i klima uređaje – Tamo se mogu skrivati velike količine prašine, što znači da ćete vi očistiti kuću, a prašina će opet izletjeti iz ovakvih uređaja i nataložiti se na stvarima. Stoga je zgodno povremeno ih očistiti pomoću usisavača.

3. Brisanje prašine “na suvo” – Kao i kod peruške, i u ovom slučaju prašina će se samo razletjeti i premjestiti na drugu površinu. Zato neka krpica kojom čistite ili peruška budu vlažni dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi ili peruški.

4. Sprej za poliranje nanosite direktno na namještaj – Ako to radite na taj način, tad samo rizikujete da se na namještaju stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umjesto direktnog nanošenja na namještaj, sprej za poliranje prvo naprskajte po krpi pa ga njome nanosite.

5. Zaboravljate da mijenjate filter na usisavaču – Filteri su dizajnirani upravo zato da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne mijenjate, prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisavaču već će letjeti prostorom i skupljati se na namještaju.

(Dnevno.rs)