Magazin 20.12.2015.

5 stvari koje nikada ne biste trebali dirati u hotelskoj sobi

ČITANJE: 4 minute
hotelska soba
Ovo su stvari koje ne biste trebali dirati u hotelskoj sobi, iako to, naravno, svaki put radite.

Boravak van svoje kuće dok ste na odmoru ili na poslovnom putu bi trebao biti što ugodniji. I zato se mnogi vlasnici raznih hotela, hostela, apartmana i ostalih smještajnih jedinica po svijetu trude da vam udovolje kako god mogu. I naravno, da se opet vratite kod njih ili barem proširite dobru preporuku.

Ipak, nekima boravak u nekoj hotelskoj sobi može biti prava noćna mora. Osim nekih neugodnih situacija za vrijeme boravka, nekima se neki “loši potezi” mogu obiti o glavu i nakon izlaska iz hotelskog kompleksa. To znaju oni koji se u toplinu svog doma vrate s infekcijama pitajući se: gdje smo to pokupili?

O čemu pričamo? Svi koji su barem jednom boravili u nekom hotelskom smještaju znaju koja su pravila ponašanja. Ako želite da vam se dostave čisti ručnici, one koje ste koristili morate baciti na pod u kupaoni. Kod nekih su ta pravila drugačija pa je uvijek pametno pročitati “razglednicu” s uputstvima koja vam je ostavljena u hotelskoj sobi.

Ipak, na neke stvari nema uputstva pa će ovo dobro doći svima koji imaju plan da nekad borave u hotelskom smještaju. Ovo su stvari koje ne biste trebali dirati u hotelskoj sobi, iako to, naravno, svaki put radite.

Prekidač za svjetlo

Ovo je sigurno prva stvar koju dotaknete nakon što uđete u svoju hotelsku sobu. Naravno, zašto i ne biste? Vjerojatno zato što, ma koliko od hotelska soba se činila čistomi urednom, prekidači za svjetlo su prekriveni bakterijama. To se ne čisti toliko često, a prije vas je svojim prljavim rukama prekidač dodirnulo mnogo ljudi. Naravno da morate upaliti ili ugasiti svjetlo, ali odmah nakon toga ruke ne zaboravite oprati temeljno kako ne biste “zaradili” neku infekciju, tako barem poručuje Katie Kirsch sa Univerziteta u Hjustonu koja je uradila istraživanje o tome koja su najprljavija, odnosno, bakterijama najviše pokrivene površine u hotelskim sobama. Uvriježen je stav: Što više platite za hotelski smještaj imate više sigurnosti u njegovu čistoću. I ne zaboravite, prije svake rezervacije hotelske sobe svakako si dajte dovoljno vremena i proučite recenzije ostalih putnika. Čistoća hotelskih soba ono je na što se putnici najviše žale.

Daljinski upravljač

Nema ništa lijepše nego leći u hotelsku sobu na kraju dana, posebno ako ste u hotelsku sobu došli umorni. Nakon tuširanja mnogi će uživati u pregledavanju TV programa iz hotelskog kreveta. Ipak, na daljinskim upravljačima je veliki broj bakterijskh kolonija, a 20 posto ih je prekriveno i, nećete vjerovati,tragovima sperme. Imajte sa sobom maramice s deinfekcijonim sredstvom i prebrišite daljinski upravljač ili ga stavite u plastičnu vrećicu ako ga namjeravate koristiti. Nije ovo neko zastrašivanje hotelskih gostiju već preporuke nakon otkrivenih zastrašujućih prljavština na površinama u hotelskim sobama, a koje nisu vidljive golim okom.

Jastuci

Korisnici na društvenoj mreži Reddit iznijeli su mnogo svjedočanstava o tome kako su jastuci u hotelskim sobama prljavi. I to vidljivo golim okom. Jastučnice na koje polažete glavu pri odlasku na spavanje znaju biti prljave. Stoga ne čudi što sve više putnika nosi svoje jastučnice. I dodatni pokrivači koji se česo nalaze u ormarima, mogu biti pravo leglo mikroorganizama jer mogu tamo stajati duže vrijeme. Pitanje je kada su hemijski očišćeni posljednji put.

Kauč

Kada vidite idući put nekog putnika koji ima poveću putnu torbu ili kofer, a znate da ide na kratko putovanje, nemojte odmah osuđivati. Neki putnici sa sobom nose svoje ručnike, posteljinu. Je li pretjerano ili samo s razlogom brinu o svom zdravlju? Kauč i stolice su, prema istraživanjima, takođe neke od najprljavijih površina u hotelskim sobama. Preporuka je staviti ručnik ili neki prekrivač prije nego što sjednete na njih. Posebno u ljetno vrijeme.

Čaša za vodu

Rijetka je slika da ćete u kupatilu prilikom ulaska u hotelsku sobu vidjeti čašu za vodu bez “sigurnosnog” najlona. Iako se u boljim hotelima čaše dezinfikuju i odmah spremaju u “vrećice”, u nekima ih čistačice samo operu spužvom i deterdžentom i vrate na mjesto. Ali, znate li je li čistačica koristila čistu spužvu? Ne želimo vjerovati da su hotelske sobe uprkos prvom utisku zaista toliko prljave, ali ako želite biti sigurni, koristite plastične čaše koje ste sami ponijeli i koje ćete nakon uporabe baciti u smeće.

(Večernji.hr)