Magazin 29.01.2016.

5 tajni nutricionizma: Bez poštovanja ovih pravila nema mršavljenja

ČITANJE: 2 minute
hrana
Ukoliko preskačete ove korake na svom putu ka eliminaciji masnih naslaga, nećete stići daleko.

OGRANIČITE UNOS KALORIJA

Pitate se da li da se odlučite za ishranu sa smanjenim procentom ugljenih hidrata ili masti, ali stvari su još jednostavnije. Ako želite da smršate, morate da unosite manje kalorija nego što sagorjevate. Dakle, savršena dijeta je ona sa kojom možete da živite, bilo da ograničite unos masti, ugljenih hidrata ili kombinaciju ova dva.

WHEY ZA MANJI OBIM STRUKA

Namirnice bogate proteinima će vas duže držati sitim, pa ćete uspešnije izbegavati prejedanje. Najbolja namirnica za kontrolu apetita je whey protein.

Svakog dana izblendirajte dvije merice whey proteina, voće (svježe ili zamrznute borovnice ili bananu) i vodu ili led i ubrzo ćete primetiti kako vam se obim struka smanjuje.

MESO REDUKUJE UNOS MASNOĆA

Namirnice životinjskog porjekla povećavaju termogenezu više od proteina iz povrća, pa je najbolje da jedete meso ako želite da sagorite više kalorija. Najbolje je da konzumirate piletinu, govedinu ili svinjetinu. Na ovaj način ćete sagojreti više kalorija tokom dana i ubrzati metabolizam.

BCAA

BCAA su amino kiseline razgranatog lanca, koji će vam pomoći da se brže oporavite nakon treninga, povećate testosteron i hormon rasta, a poznate su i po pozitivnom efektu na smanjenje kalorija.

Za početak, pokušajte da uzimate 10 grama BCAA dnevno. Možete ih konzumirate putem mlečnih proizvoda i mesa, a možete da kupite i BCAA suplemente. Ukoliko se odlučujete za ovu drugu varijantu, odaberite suplemente sa 50 procenata leucina, 25 procenata izoleucina i 25 procenata valina.

Kao što smo rekli, počnite sa 10 grama dnevnog unosa BCAA, a potom povećavajte unos imajući na umu da je maksimalan unos 60 grama dnevno.

PRESTANITE SA KONZUMIRANJEM VISOKORAFINISANIH UGLJENIH HIDRATA

Jedna stvar sa kojom može da se složi svako ko je nekada želeo da smrša jeste da iz ishrane treba potpuno da se izbave visokorafinisani ugljeni hidrati, u vidu slatkiša sa velikim procentom fruktoze, kao i hleb, sa niskim procentom vlakana.

(NN)