Magazin 11.10.2015.

5 znakova da ne znate s novcem

ČITANJE: 2 minute

Novac

Ukoliko ste mislili da dajete sve od sebe i uspješno balansirate između prihoda i rashoda – razmislite još jednom.

Ovo je pet znakova da bi trebalo da reorganizujete kućni budžet ili potražite pomoć prije nego što bude prekasno.

1. Ne pratite prihode i rashode

Gotovo je sigurno da, ukoliko ne počnete da pratite svoje prihode i rashode, naći ćete se u situacijama gdje nekontrolisano trošite i ulazite u dugove.

Kako biste to izbjegli, razmislite o aplikacijama kojima ćete pratiti svoje finansije, pitajte za savjet člana porodice ili razgovarajte sa ličnim bankarom koji vam može pomoći s pažljivijom organizacijom mjesečnih troškova i mogućnostima uštede.

2. Ulazite u nepotrebne dugove na kreditnoj kartici

Umjesto da novac ulažete u budućnost, vi ga nesmotreno trošite na kupovinu nepotrebnih stvari kojima ne ulažete niti u budućnost, niti edukaciju, a niti penziju.

Neka vam vraćanje duga na vašoj kreditnoj kartici postane prioritet, kako biste sebi olakšali savjest i krenuli ka zdravijem odnosu prema novcu i tako stvorili bolje uslove za štednju.

3. Svaki mjesec vas iznenađuju računi

Ne pratite troškove režija i domaćinstva i ne znate koliko mjesečno za sve treba izdvojiti jer živite od plate do plate, pa često preskačete i plaćanja koja se na prvi pogled čine privremeno odložive.

Rješenje to problema krije se u činjenici da, ili da počnete zarađivati više, ili trošite manje. Pokušajte pronaći “posao sa strane” i troškove redukujte čim više je moguće.

4. Zbog novca ste pod stresom

Ukoliko vam novac predstavlja izvor stresa, a sledeću platu često dočekate bez dinara u novčaniku, možda novcem ipak ne raspolažete toliko dobro koliko ste mislili.

Pokušajte tačno detektovati problem i razmisliti o njegovom rješenju. Da stavite samo 1 odsto ukupnih prihoda na stranu i na taj način krenete da štedite – bilo bi dovoljno za samopouzdanje i početak.

5. Imate osjećaj kao da nešto morate sakriti

Ukoliko imate finansijskih problema i za njih su upoznati neki od vaših članova porodice ili prijatelja – jednostavno ne možete priuštiti luksuznu odjeću, novi automobil ili neki drugi nepotrebni trošak.

Zamolite ljude koji su vam bliski da pomognu oko vaših nekontrolisanih troškova i da vam savjetuju kako da štedite gde god možete.

(b92)