Vijesti 11.12.2023.

Radna posjeta Šeranića i Đajića “Daun sindrom centru” komuni na Јahorini

ČITANJE: 1 minuta

Minstar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić i ambasador osoba sa Daunovim sindromom Vlado Đajić, boravili su u radnoj posjeti osobama sa Daunovim sindromom iz Daun sindrom centra Banjaluka, koji obavljaju pripravnički staž u hotelu “Vučko” na Јahorini.

Ministar Alen Šeranić u posjeti “Dovn syndrom centar” komuniFoto: Ustupljena fotografija
Šeranić i Đajić su obišli smještaj i radne uslove gdje osobe sa Daunovim sindromom obavljaju završnu radnu praksu pred zaključivanje ugovora o radu.

Oni su zahvalili radnom osoblju hotela “Vučko”, direktoru Olimpijskog centra Јahorina Dejanu Ljevnaiću i direktoru hotela “Vučko” Aleksandru Proviću na zapošljavanju devet osoba sa Daunovim sindromom.

Olimpijski centar Јahorina i hotel “Vučko” su u partnerskim odnosima sa Ustanovom socijalne zaštite, centrom za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Daun sindrom centar Banjaluka” koji su od 2019. godine radno osposobljavali osobe sa Daunovim sindromom, a sve u sklopu programa socijalne rehabilitacije pod nazivom PAIN.

Program osamostaljivanja, radnog osposobljavanja i rehabilitovanja osoba sa Daunovim sindromom pokrenuo je Daun sindrom centar Banjaluka 2016. godine na Јahorini pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Veliku podršku u realizaciji ovog projekta pružilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, čiji su službenici radili u saradnji sa Ministarstvom rada da se prevaziđu prepreke i na kraju omogući zapošljavanje osoba sa Daunovim sindromom.