Otvorena “Kočićeva knjižara”

БАЊАЛУКА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић данас је у оквиру одржавања 50. "Кочићевог збора" у центру Бањалуке отворио "Кочићеву књижару" у којој ће се грађани у наредних десет дана моћи дружити књижевницима и са књигом.

U okviru obilježavanja 50. „Kočićevog zbora“, gradonačelnik Slobodan Gavranović otvorio je danas, 21. avgusta, „Kočićevu knjižaru“ u centru Banje Luke, u kojoj će se građani u narednih deset dana moći družiti književnicima i sa knjigom.

„Kočićeva knjižara“ se nalazi u Ulici Bana Milosavljevića, popularnom Parkiću.

Otvarajući knjižaru, Gavranović je podsjetio da je na ovom prostoru prije 50 godina otvorena prvi put knjižara Petar Kočić.

Gradonačelnik je rekao da je Banja Luka uvijek znala da cijeni svoje umjetnike, a posebno velikana, tribuna i sjajnog pisca Petra Kočića.

– Petar Kočić je veliki tribun, veliki borac za pravdu, istinu, slobodu i otadžbinu, za svoj narod i sugrađane i zbog toga njegovo ime će sigurno vječno živjeti i Banja Luka će ga se vječno sjećati – rekao je Gavranović. On je podsjetio da je 1931. godine prvi put izvedena predstava „Jazavac pred sudom“.

– Dakle Petar Kočić u Banjoj Luci živi decenijama i to ne može da bude da kažem samo svojina jedne elite, jednog udruženja, jedne garniture vlasti ili bilo kog prostora nego je to svojina naroda i građana prije svega Banje Luke, Republike Srpske i svih prostora na kojima je Petar Kočić živio, radio i djelovao – kaže Gavranović.

On je rekao da je knjiga „Sabrana djela Petra Kočića“, koju mu je danas prilikom otvaranja uručio predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“, Dragutin Ilić – kapitalno izdanje, zahvalivši se izdavaču za ovaj poduhvat.

Prvi čovjek Banje Luke poželio je svim građanima da se u narednih deset dana u „Kočićevoj knjižari“ druže sa knjigom i da svih ovih dana koje je Banje Luka posvetila ovom velikanu pisane riječi učestvuju u nizu manifestacija, koje su pripremljene u okviru održavanja 50. jubilarnog „Kočićevog zbora“.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“, Dragutin Ilić je rekao da će građani u danas otvorenoj knjižari moći razmjenjivati knjige jedni sa drugima, da će im pisci čije se knjige nalaze na štandovima moći potpisati knjige i imati priliku da razmjene iskustva i razgovaraju o knjizi.

– Knjiga je najveći čovjekov prijatelj i sva znanja ovoga svijeta nalaze se ipak u knjizi – kaže Ilić. On je rekao da će jubilarni „Kočićev zbor“ biti nezaboravan i bogat brojnim kulturnim i umjetničkim dešavanjima.

Ovogodišnji „Kočićev zbor“ ugostiće mnoge pisce iz Francuske, Njemačke, Rusije, Grčke i svih bivših jugoslovenskih republika.

– Angažovali smo naše pisce, umjetnike u raznim oblastima. U Kočićevom parku u Banjoj Luci biće niz manifestacija, od izložbi do nastupa etno-grupa, a završna svečanost planirana je za 30. avgust u Stričićima i biće mnogo lijepih iznenađenja – naveo je Ilić.

Na centralnoj manifestaciji, 30. avgusta, u 12.00 časova na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće dodijeljene nagrade dobitnicima „Kočićeva nagrada“ i „Zmijanjče“. Dan ranije, 29. avgusta u Kulturnom centru „Banski dvor“ biće održana svečana akademija.

Na otvaranju „Kočićeve knjižare“ čitanjem su kratko predstavili svoja djela pisci Zdravko Kecman, Kristina Mrđa i Mihajlo Orlović.

(Agencije)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave