Otvorena “Kočićeva knjižara”

БАЊАЛУКА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић данас је у оквиру одржавања 50. "Кочићевог збора" у центру Бањалуке отворио "Кочићеву књижару" у којој ће се грађани у наредних десет дана моћи дружити књижевницима и са књигом.

U okviru obilježavanja 50. „Kočićevog zbora“, gradonačelnik Slobodan Gavranović otvorio je danas, 21. avgusta, „Kočićevu knjižaru“ u centru Banje Luke, u kojoj će se građani u narednih deset dana moći družiti književnicima i sa knjigom.

„Kočićeva knjižara“ se nalazi u Ulici Bana Milosavljevića, popularnom Parkiću.

Otvarajući knjižaru, Gavranović je podsjetio da je na ovom prostoru prije 50 godina otvorena prvi put knjižara Petar Kočić.

Gradonačelnik je rekao da je Banja Luka uvijek znala da cijeni svoje umjetnike, a posebno velikana, tribuna i sjajnog pisca Petra Kočića.

– Petar Kočić je veliki tribun, veliki borac za pravdu, istinu, slobodu i otadžbinu, za svoj narod i sugrađane i zbog toga njegovo ime će sigurno vječno živjeti i Banja Luka će ga se vječno sjećati – rekao je Gavranović. On je podsjetio da je 1931. godine prvi put izvedena predstava „Jazavac pred sudom“.

– Dakle Petar Kočić u Banjoj Luci živi decenijama i to ne može da bude da kažem samo svojina jedne elite, jednog udruženja, jedne garniture vlasti ili bilo kog prostora nego je to svojina naroda i građana prije svega Banje Luke, Republike Srpske i svih prostora na kojima je Petar Kočić živio, radio i djelovao – kaže Gavranović.

On je rekao da je knjiga „Sabrana djela Petra Kočića“, koju mu je danas prilikom otvaranja uručio predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“, Dragutin Ilić – kapitalno izdanje, zahvalivši se izdavaču za ovaj poduhvat.

Prvi čovjek Banje Luke poželio je svim građanima da se u narednih deset dana u „Kočićevoj knjižari“ druže sa knjigom i da svih ovih dana koje je Banje Luka posvetila ovom velikanu pisane riječi učestvuju u nizu manifestacija, koje su pripremljene u okviru održavanja 50. jubilarnog „Kočićevog zbora“.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“, Dragutin Ilić je rekao da će građani u danas otvorenoj knjižari moći razmjenjivati knjige jedni sa drugima, da će im pisci čije se knjige nalaze na štandovima moći potpisati knjige i imati priliku da razmjene iskustva i razgovaraju o knjizi.

– Knjiga je najveći čovjekov prijatelj i sva znanja ovoga svijeta nalaze se ipak u knjizi – kaže Ilić. On je rekao da će jubilarni „Kočićev zbor“ biti nezaboravan i bogat brojnim kulturnim i umjetničkim dešavanjima.

Ovogodišnji „Kočićev zbor“ ugostiće mnoge pisce iz Francuske, Njemačke, Rusije, Grčke i svih bivših jugoslovenskih republika.

– Angažovali smo naše pisce, umjetnike u raznim oblastima. U Kočićevom parku u Banjoj Luci biće niz manifestacija, od izložbi do nastupa etno-grupa, a završna svečanost planirana je za 30. avgust u Stričićima i biće mnogo lijepih iznenađenja – naveo je Ilić.

Na centralnoj manifestaciji, 30. avgusta, u 12.00 časova na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće dodijeljene nagrade dobitnicima „Kočićeva nagrada“ i „Zmijanjče“. Dan ranije, 29. avgusta u Kulturnom centru „Banski dvor“ biće održana svečana akademija.

Na otvaranju „Kočićeve knjižare“ čitanjem su kratko predstavili svoja djela pisci Zdravko Kecman, Kristina Mrđa i Mihajlo Orlović.

(Agencije)

LUKAČ: Nema slanja ANP-a ni reforme policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da u Brisel neće biti poslat Godišnji nacionalni program za NATO (ANP), koji, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sadrži dijelove koji podrazumijevaju reformu policije. “Kao što je rekao srpski član Predsjedništva, slanje ANP-a se neće desiti, pa nema potrebe da dalje raspravljamo na

IZETBEGOVIĆ: Predsjedavajući Savjeta ministara neće biti imenovan bez ANP-a

Neće biti predložen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović. Izetbegović je za Anadolija agenciju za Balkan, u vezi sa sutrašnjim sjednicama Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje Godišnjeg nacionalnog plana i imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao da potvrđuje da nema

OBILIĆEVO: Konačno spojena Ulica braće Jugovića

Dio saobraćajnice u Ulici braće Jugovića, kod ukrštanja sa Pionirskom ulicom, danas je asfaltiran, čime je napokon omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja ovom ulicom, koje je već decenijama bilo onemogućeno zbog „kuće na putu“, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. Zbog kuće koja se nalazila na trasi puta, ova ulica do sada je bila

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,