Otvorena “Kočićeva knjižara”

БАЊАЛУКА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић данас је у оквиру одржавања 50. "Кочићевог збора" у центру Бањалуке отворио "Кочићеву књижару" у којој ће се грађани у наредних десет дана моћи дружити књижевницима и са књигом.

U okviru obilježavanja 50. „Kočićevog zbora“, gradonačelnik Slobodan Gavranović otvorio je danas, 21. avgusta, „Kočićevu knjižaru“ u centru Banje Luke, u kojoj će se građani u narednih deset dana moći družiti književnicima i sa knjigom.

„Kočićeva knjižara“ se nalazi u Ulici Bana Milosavljevića, popularnom Parkiću.

Otvarajući knjižaru, Gavranović je podsjetio da je na ovom prostoru prije 50 godina otvorena prvi put knjižara Petar Kočić.

Gradonačelnik je rekao da je Banja Luka uvijek znala da cijeni svoje umjetnike, a posebno velikana, tribuna i sjajnog pisca Petra Kočića.

– Petar Kočić je veliki tribun, veliki borac za pravdu, istinu, slobodu i otadžbinu, za svoj narod i sugrađane i zbog toga njegovo ime će sigurno vječno živjeti i Banja Luka će ga se vječno sjećati – rekao je Gavranović. On je podsjetio da je 1931. godine prvi put izvedena predstava „Jazavac pred sudom“.

– Dakle Petar Kočić u Banjoj Luci živi decenijama i to ne može da bude da kažem samo svojina jedne elite, jednog udruženja, jedne garniture vlasti ili bilo kog prostora nego je to svojina naroda i građana prije svega Banje Luke, Republike Srpske i svih prostora na kojima je Petar Kočić živio, radio i djelovao – kaže Gavranović.

On je rekao da je knjiga „Sabrana djela Petra Kočića“, koju mu je danas prilikom otvaranja uručio predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“, Dragutin Ilić – kapitalno izdanje, zahvalivši se izdavaču za ovaj poduhvat.

Prvi čovjek Banje Luke poželio je svim građanima da se u narednih deset dana u „Kočićevoj knjižari“ druže sa knjigom i da svih ovih dana koje je Banje Luka posvetila ovom velikanu pisane riječi učestvuju u nizu manifestacija, koje su pripremljene u okviru održavanja 50. jubilarnog „Kočićevog zbora“.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“, Dragutin Ilić je rekao da će građani u danas otvorenoj knjižari moći razmjenjivati knjige jedni sa drugima, da će im pisci čije se knjige nalaze na štandovima moći potpisati knjige i imati priliku da razmjene iskustva i razgovaraju o knjizi.

– Knjiga je najveći čovjekov prijatelj i sva znanja ovoga svijeta nalaze se ipak u knjizi – kaže Ilić. On je rekao da će jubilarni „Kočićev zbor“ biti nezaboravan i bogat brojnim kulturnim i umjetničkim dešavanjima.

Ovogodišnji „Kočićev zbor“ ugostiće mnoge pisce iz Francuske, Njemačke, Rusije, Grčke i svih bivših jugoslovenskih republika.

– Angažovali smo naše pisce, umjetnike u raznim oblastima. U Kočićevom parku u Banjoj Luci biće niz manifestacija, od izložbi do nastupa etno-grupa, a završna svečanost planirana je za 30. avgust u Stričićima i biće mnogo lijepih iznenađenja – naveo je Ilić.

Na centralnoj manifestaciji, 30. avgusta, u 12.00 časova na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće dodijeljene nagrade dobitnicima „Kočićeva nagrada“ i „Zmijanjče“. Dan ranije, 29. avgusta u Kulturnom centru „Banski dvor“ biće održana svečana akademija.

Na otvaranju „Kočićeve knjižare“ čitanjem su kratko predstavili svoja djela pisci Zdravko Kecman, Kristina Mrđa i Mihajlo Orlović.

(Agencije)

OBNAVLJAJU MREŽU: “Rajaner” od 1. avgusta uvodi letove iz Brisela i Minhena za Banjaluku

Niskobudžetni prevoznik Rajaner nastaviće tokom ljetnje sezone samo dvije linije ka Banjaluci i Nišu, jer nastavljaju sa obnavljanjem svoje mreže. Niskotarifni prevoznik, koji je prije dva dana proslavio povratak u letove sa preko 1.000 dnevnih letova širom Evrope, obnavljaće poslovanje na dva tržišta sledećeg mjeseca. Već je pokrenuta usluge ka Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se