Magazin 02.10.2015.

6 namirnica koje će spriječiti zakrčenje arterija

ČITANJE: 2 minute
sok-od-pomorandze
Neke namirnice imaju moć da vas zaštite od zakrečenja arterija i srčanih oboljenja.

Zdravom ishranom možemo djelovati na pojavu brojnih zdravstvenih problema. Hranom možete regulisati krvni pritisak, smanjiti pojavu upala i otpušiti arterije.

Predstavljamo vam namirnice koje su bogate antioksidansima, zdravim mastima i rastvorljivim vlaknima. Ne samo da će očuvati zdravlje srca, ova hrana će poboljšati i vaše opšte zdravlje.

Brokoli

Ovo povrće je bogato vitaminom K koji sprječava kalcifikaciju arterija i čini ih fleksibilnijim. Pored toga, brokoli sprječava oksidaciju LDL holesterola koji može izazvati srčana oboljenja.

Čia sjemenke

Ova namirnica sadrži alfa-linoleinsku kiselinu i vlakna, i to u dovoljnoj količini da se spriječi porast lošeg holesterola, snizi nivo triglicerida i reguliše krvni pritisak.

Cimet

Mnoga srčana oboljenja mogu se spriječiti konzumiranjem samo jedne kašike cimeta dnevno. Ovaj začin sprečava stvaranje naslaga u arterijama i smanjuje nivo hoelsterola u krvi. Pored toga, cimet je bogat antioksidantima i time štiti ćelije u organizmu od štetnih uticaja slobodniih radikala.

Zeleni čaj

Ovaj popularni napitak sadrži katehine koji mogu spriječiti stvaranje blokada u arterijama. Takođe, zeleni čaj ubrzava metabolizam, pomaže u održavanju optimalne kilaže i na taj način štiti zdravlje srca.

Orašasti plodovi

Konzumiranjem sirovih orašastih plodova možete učiniti veliku uslugu opštem zdravlju, a naročito zdravlju srca. Badem je najbolji izbor, jer sadrži vitamin E, proteine, vlakna i mononezasićene masti. Ni orasi ne zaostaju mnogo kada su u pitanju zdravstvene blagodeti. Ovi plodovi će spriječiti zakrčenje arterija, smanjiti upalne procese i pomoći da održite normalan krvni pritisak.

Sok od pomorandže

Ako želite da regulišete krvni pritisak i spriječite zakrčenje arterija, pijte 1 do 2 čaše soka od pomorandže dnevno. Naravno, u obzir dolazi samo prirodni sok cijeđene pomorandže bez dodatog šećera.

(Stvarukusa.rs)