Magazin 25.04.2016.

6 nerazriješenih misterija Tutankamonove grobnice

ČITANJE: 8 minuta
tutankamonova grobnica
Dok s nestrpljenjem iščekujemo analizu skrivenih odaja grobnice Tutankamona, otkrivamo vam 6 pitanja o životu i smrti dečaka faraona, koja će najvjerovatnije ostati zauvijek nerazjašnjena, piše National Geographic Srbija.
Arheolozi smatraju da je posljednji mauzolej u Dolini kraljeva otkriven mnogo prije nego što je Hauard Karter 1922. godine otvorio grobnicu Tutankamona.
Tut je vladao Egiptom samo deceniju, od 1332. do 1322. p.n.e i umro je kada je imao 19 godina.

Netaknuta grobnica je krila zadivljujuće zlatne predmete, a misterija njegovog mauzoleja i potencijalnih odaja je od Tutankamona napravila jednog od egipatskih najpoznatijih i intenzivno proučavanih mumija. Međutim, njegov grob nije zapravo posljednja tajna koju Dolina kraljeva čuva.

U proteklih 10 godina, pronađene su još dvije odaje: prostor za skladištenje sanduka i prostorija koja sadrži mumiju žene, koja je bila pjevačica u hramu Karnak, piše Scientific American.

U novembru 2015.godine, Hirokacu Vatanabe je sproveo niz radarskih skeniranja koja prodiru duboko u tlo. Analiza skeniranja je gotova i ukazuje na druge potencijalne grobnice,koje su skrivene iza zidova grobnice Tutankamona. Budući da je veoma teško koristiti georadar u Dolini Kraljeva, bivši generalni sekretar Visokog savjeta za starine Egipta Zahi Havas očekuje da će drugi krug skeniranja potvrditi da li odaje zaista postoje.

Na prvi pogled, čini se da je Tutankamon bio sporedna figura u egipatskoj istoriji i postoji veoma malo pisanih podataka o njemu. Međutim,vladao je u vrijeme kada je njegov narod prolazio kroz duboku promjenu. Naime, faraon Ehnaton, čija se vladavina završila četiri godine prije početka Tutankamonove, promijenio je egipatsku zvaničnu religiju, koja je uključivala obožavanje panteona bogova u monoteistički kult posvećen Bogu Sunca Aton. Ova promjena je oduzela moć bogatim i moćnim sveštenicima tradicionalnih egipatskih bogova. Ubrzo nakon Ehnatonove smrti, narod se vratio obožavanju tradicionalnih božanstava. Ovi kultovi su brzo povratili svoju moć, što se dogodilo za vrijeme preokreta kada je Tutankamon preuzeo presto.

Kao i svako drugo otkriće,pronalazak Tutankamonove grobnice je otvorio brojna pitanja o egiptskoj istoriji, o njegovim prethodnicima, nasljednicima i drugim figurama koje su možda sahranjeni u njegovoj grobnici. Ako nove odaje zaista postoje, mogle bi da pruže značajne odgovore na pitanja o životu Tutankamona i njegovih kraljevskih rođaka. Ipak, neke od misterija o dječaku faraonu će vjerovatno ostati vječno neriješene:

Ko su bili njegovi roditelji?

Oko 1341. godine p.n.e, tokom vladavine Ehnatona, rodilo se kraljevsko dijete i nazvano je Tutankhaten, živa slika Atena. Neko vrijeme nakon Ehnatonove smrti bio je preimenovan u tradicionalno solarno božanstvo, Amon i njegovo ime je postalo Tutankamon.Neki naučnici vjeruju da je dječakova majka bila Ehnatonova žena Nefertiti, dok drugi vjeruju da je njegova majka Kia, jedna od njegovih žena. Međutim, veliko je pitanje da li je otac Tutankamona zaista Ehnaton. Postoji mogućnost da je njegov otac faraon Smenkhara, koji je bio vladar neposredno prije Tutankamona. DNK analize nekoliko mumija, koje su pronađene u Dolini kraljeva pokazuju da je Tutankamonov otac osoba, koja je sahranjena u Dolini preko puta njega u grobnici KV55, a da je njegova majka sahranjena dalje na zapadu u KV35, ali identitet obe mumije je neotkriven. Egiptolog predavač na brojnim univerzitetima u Njemačkoj, Marian Iton-Kraus ističe da su ove mumije veoma bliski rođaci Tuta, ali da je teško utvrditi precizne porodične odnose koristeći samo DNK.

Kada bi se znalo tačno ko su mu roditelji, možda bi se konačno razjasnilo koja vrsta kraljevske intrige okružuju njegov uspon na presto sa svega devet godina.

Ako bi se pronašla još jedna mumija u njegovoj grobnici, natpisi na artefaktima bi mogli da identifikuju drugu osobu i da pomognu u rješavanju ovih pitanja.

Ko je vladao prije Tutankamona?

Krajem vladavine oko 1336. godine p.n.e, Ehnaton je za svog suvladara imenovao pod nazivom Neferneferuaten, za koga se sumnja da je u stvari Nefertiti, samo pod drugim imenom. Nakon Ehnatonove smrti, Neferneferuaten je vladao tri godine, nakon što mu/joj je neko pod imenom Smenkhara oduzeo tron. Smenkhara je svakako kontroverzna figura. Neki naučnici, uključujući Nikolasa Rivsa sa Univerziteta u Arizoni, vjeruju da je Smenkhara bio još jedan pseudonim Nefertiti. Druga mogućnost je da je Smenkhara bio Ehnatonov rođak. Ukoliko je stari mauzolej bio zazidan kako bi se prilagodio grobnici Tutankamona, bilo koja mumija koja se tu nalazi mogla bi da odgovori o pitanju Tutankamonovih prethodnika.Ko je vladao nakon Tutankamona?

Tutankamon je umro iznenada u 19. godini i nije imao nasljednike. Natpisi pokazuju da je bio oženjen Ankesenamon, Nefertitinom ćerkom, što bi značilo da je bio oženjen svojom polusestrom. Imali su dvije ćerke koje su umrle ubrzo po rođenju. Njihove mumije su pronađene u grobnici Tutankamona. Njegova smrt je ostavila Ankesenamon u očajnoj situaciji. U pismu kralju Hetita, koji je vladao velikim dijelom današnje Turske i Sirije, Ankesenamon je zatražila od njega da joj pošalje mladoženju kako bi dijelili egipatski presto i vjerovatno se može proglasiti njenim posljednjim pokušajem da se održi na vlasti. Dokumenta pokazuju da je princ Zannanza poslat u Egiptu, ali da je nestao na putu što je prouzrokovalo loše odnose Egipta i Hetitskog carstva.

Moguće je da je Nefertiti bila autor pisma i da je tražila mladoženju kako bi dobila na vremenu i zadržala vlast prije nego što je preuzela ulogu faraona. Postoji mala vjerovatnoća da će sadržaj grobnice otkriti ko je napisao ovo pismo, ali šta se dešavalo neposredno nakon Tutankamonove smrti je misterija koju bi egiptolozi svakako voljeli da riješe.

Za koga je zapravo izgrađena grobnica Tutankamona?

Prema mišljenju nekih naučnika, uključujući i Rivsa, Tutankamonova grobnica je premala za faraona. Neki naučnici smatraju da je grobnica već bila izgrađena i da je možda promijenila svrhu kada je Tutankamon iznenada umro. Iako sadrži izobilje artefakata, samo jedna od četiri sobe ima omalterisane i obojene zidove. Druge kraljevske grobnice imaju mnogo intenzivniju dekoraciju. Slike u Tutankamonovoj grobnici opisuju prvu fazu njegovog spiritualnog prelaska u zagrobni život.

Prema mišljenju Rivsa, 80 procenata ili čak i više artefakata iz grobnice pokazuje znakove promjene svrhe od ranijih vladara, uključujući Ehnatona. Rivs smatra da su umjesto proširenja male grobnice za Tutankamona, graditelji možda su zazidali dio veće grobnice za njega. On smatra da pravi vlasnik grobnice možda leži u jednoj od novootkrivenih odaja i da je u pitanju Neferiti, koja je sahranjena kao faraon Smenkhara. Havas s druge strane smatra da ključna uloga Neferiti, koju je imala u kultu Atona, predstavlja malu vjerovatnoću da je sahranjena u Dolini kraljeva, koja je bila oblast posvećena bogu Amunu.

Ko je još sahranjen u Tutankamonovoj grobnici?

Nekoliko naučnika dijeli Rivsovo mišljenje da neka od skoro otkrivenih odaja sadrži i mumiju Nefertiti. Iako bi pronalaženje njene grobnice, pod bilo kojim imenom, bilo od značajne koristi za proučavanje drevnog Egipta, postoji mogućnost da novootkrivena odaja sadrži mumiju neke druge osobe. Frank Ruli sa Univerziteta u Cirihu, koji je vodio temeljnu studiju o mumiji Tutankamona, sastavio je listu kraljevskih ličnosti koje bi mogle da se nađu u grobnici Tutankamona, uključujući Tutankamonovu stariju sestru Meritaten, njegovu potencijalnu majku Kiju i naravno Smenkharu ili Neferiti. Bilo koja od ovih osoba bi mogla mnogo da pomogne u istraživanju Tutankamonovog života.
Još jedna mogućnost koja postoji, a koja je izazvala manje pažnje, jeste da su možda samo u pitanju prostorije za skladištenje.

Kako je Tutankamon umro?

Jedno važno pitanje na koje vjerovatno nećemo dobiti odgovor i nakon otkrića novih sadržaja grobnice jeste kako je Tutankamon umro. DNK analize koje je analizirao doktor Frenk Rühli pokazuju da je dječak bolovao od malarije, a CT skenovi indiciraju da je Tutankamon vjerovatno imao rijetki koštani poremećaj, Köhlerovu bolest koja je prouzrokovala deformitet na lijevoj nozi.

Tutankamonova grobnica sadrži 130 štapova za šetnju, a na nekima se čak vide i tragovi korišćenja što ukazuju da ih je Tutankamon koristio tokom života. Međutim, kako kaže Rühli, nijedna od ovih bolesti ne mora nužno da ima fatalan ishod. On vjeruje da se najbolje objašnjenje krije u teškom prelomu noge. Njegovo koljeno je bilo toliko polomljeno da mu je prošlo kroz kožu i da je moglo da izazove masivno krvarenje. Iako fatalan prelom noge odgovara ideji da je Tutankamon umro iznenada, Ruli ne može sa sigurnošću da tvrdi da je do preloma došlo kada je Tutankamon još uvijek bio živ. Moguće je da je koljeno polomljeno nakon smrti.

Razumijevanje zdravstvenog stanja Tutankamona utiče na to kako ga naučnici posmatraju, kaže Rühli. Da li je bio snažan, dinamični faraon koji je vodio vojsku ili bolestan slabašan vladar, koga su izmanipulisali ambiciozni stariji ljudi? Rühli se nada da će moći da uradi temeljno, ali neinvazivno ispitivanje Tutankamonovog tijela kako bi dobio više informacija o njegovom zdravlju i uzroku smrti.

(Nacionalna geografija)