Magazin 24.01.2016.

7 do sada neotkrivenih činjenica o Titaniku koje će vas natjerati da ga opet gledate

ČITANJE: 2 minute
titanik
Iako je jako malo stvari koje ne znate o čuvenom filmu “Titanik”, uvijek se nađe ona neka zanimljivost koju ste možda propustili.

Donosimo vam sedam zanimljivih činjenica koje će vas natjerati da još jednom (po 10-i put) pogledate Titanik.

1. I’m the king of the world (Ja sam kralj svijeta)!

Čuvena Džekova replika zapravo nije bila dio originalnog scenarija. Nju je u trenutku snimanja izmislio Dikaprio i ona je postala sastavni dio filma. Sada se nalazi na listi 100 najboljih filmskih citata Američkog filmskog instituta.

dikaprio

2. Film traje onoliko koliko je brodu ustvari trebalo da potone

Naime, 2 sata i 40 minuta filma smješteno je u 1912. godinu, a upravo je toliko vremena trebalo pravom brodu Titanku da potone. U filmu prolazi 37 sekundi između upozorenja da je ispred Titanika ledeni brijeg i sudara broda i sante leda, baš kao i u stvarnom životu.

titanik

3. Samo je jedna glumica iz Titanika bila živa kada je brod zapravo potonuo

Ne treba vam mnogo vremena da zaključite da je reč o Gloriji Stjuart, glumici koja tumači Rouz kao baku. I Glorija i Kejt Vinslet su bile nominovane za Oskara te godine, pa je tako Titanik bio prvi slučaj u istoriji kinematografije gde su postojale dve nominacije za isti lik.

rouz

4. Svih 150 statista imalo je tačno određene uloge

Tvorac filma, Džejms Kameron, svim statistima koji su učestvovali u snimanju dao je imena i biografije pravih putnika sa Titanika. Osim toga, svi su pohađali tročasovni kurs o načinu života i ponašanju koje je bilo specifično za doba kada je brod potonuo.

statisti titanik

5. Ovog para se sigurno sjećate!

Preslatki baka i deka koji su rasplakali cijeli svijet u filmu zapravo su postojali i u stvarnom životu. U pitanju su Ajda i Isidor Štraus. Prema nekim istorijskim nalazima, Ajdi je bilo ponuđeno mjesto u čamcu za spasavanje, ali ga je ona odbila želeći da ostane sa svojim suprugom. Kada su i njenom suprugu ponudili mjesto na čamcu, kako bi se zajedno spasili, nije želio da ga prihvati sa namjerom da se ono ustupi mlađim ženama i djeci.
Sada opet plačete, je l’ da?

titanik bracni par

6. Kejt Vinslet je zamalo odustala od uloge Rouz

Kejt je bila jedna od rijetkih glumica koja nije nosila nikakvo zaštitno odjelo dok je snimala mnogobrojne scene u ledenoj vodi! U jednom trenutku, dobila je toliko ozbiljnu upalu pluća da je razmišljala da odustane od svoje uloge, ali je Džejms Kameron ubijedio da ipak ostane.

kejt

7. Jedina prilika za snimanje

U sceni u kojoj je glavna sala za prijeme potopljena, u vodi je uništen sav namještaj koji sa nalazio na setu filmu. Cjelokupna ekipa imala je samo jednu šansu da ovu scenu uspješno snimi prije nego što je voda puštena. Srećom, zadatak je ispunjen!

(Shpajz.rs)