Magazin 15.11.2015.

7 istorijskih mjesta koja su nestala zbog ljudske gluposti

ČITANJE: 2 minute
Palmira

I sami znate da su mnoga istorijska nalazišta nestala vremenom, ali rijetko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine…

Kamen iz Singapura

Vjerovatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptiovati. Ipak, kad je 1843. britanska vojska odlučila da podigne utvrđenje, ovaj kamen nisu, na primjer, poslali u Britanski muzej, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3.500 godina, može se reći da je bilo svjedok Isusovog rođenja, dolaska Kolumba, pada Berlinskog zida, ratova…Tako je i bilo sve do prije tri godine, kada je lokalna zavisnica Sara Barns slučajno zapalila stablo koje je izgorjelo do korena.

Foto: Anthony Scotti / Wikimedia Commons

Pećina Merijers

Crteži u ovoj francuskoj pećini nastali su prije 15 hiljada godina i trajali sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila da urado dobro djelo i očisti grafite iz ‘nekih lokalnih’ pećina. Naravno, dalje možete da pretpostavite – grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umjesto činjenja dobrog djela uništili dio istorije.

Grob proroka Jone

Mjesto u Mosulu koje su rado posjećivali i hrišćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova na svijetu, s obzirom da potiče iz 8. vijeka prije nove ere. Ipak, vođe Islamske Države prošle godine su ga digle u vazduh, uništivši na taj način dio dragocjene svjetske istorije.

Foto: Roland Unger / Wikimedia Commons

Arheloška nalazišta u Atakami

S obzirom na to da predstavlja jedno od najsuvljih mjesta na zemlji, Atakama je bila dom nekih od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta na svijetu, a neki tragovi su navodno bili stari i 18 hiljada godina. Tako je bilo sve do prije šest godina, kad se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih prijetnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro provjerili rutu pa je tom prilikom šest nalazišta nepovratno oštećeno.

Sirija

Dobar dio Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi istorijski dijelovi. Tako više ne postoje ili se nalaze u vrlo lošem stanju Alepo suk, Krak des Chevalier i mnoge druge istorijske lokacije, poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izvještaj Uneska iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrijednih spomenika širom zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Palmira / Foto: Thinkstock

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava istoriju, Saudijci je uništavaju sami. U posljednjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98% ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od zemlje koja je nekad imala bogatu istoriju, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas.

(B92)