Magazin 30.01.2016.

7 knjiga koje morate pročitati prije nego što pogledate film

ČITANJE: 2 minute
poljubac
Filmovi su odlični, ali knjige su još bolje.

Čitajući dobru knjigu sigurno ćete proživjeti sve što osjeća vaš junak, stopiti se sa vašim najdražim likom i proživjeti sve o čemu ste samo mogli sanjati.

Vaša vlastita mašta često je puno bolji vodič u imaginarni svijet junaka od ekranizovane priče.

Donosimo popis knjiga koje morate pročitati prije nego što pogledate istoimeni film:

Harry Potter – J. K. Rowling

Svih sedam knjiga koje prate čarobnjaka Harryja prednjače u usporedbi s filmovima. Iako je filmska produkcija odlično odradila posao, spektakularni opisi J.K. Rowling koji bude maštu ne mogu se uporediti s realizacijom na platnu.

Igre gladi 1 – Suzanne Collins

Iako je film postao veliki filmski hit, Igre gladi u književnom formatu predstavljaju malo bolji izbor upravo zbog političke senzacije. Priča o apokaliptičnoj budućnosti nakon Trećeg svjetskog rata govori o djevojčicama i dječacima koji se moraju natjecati na Igrama gladi u areni ubijajući jedni druge dok ne ostane samo jedan kao junak države Panem.

Hobbit – J.R.R. Tolkien

Jedna od najčešće štampanih knjiga u istoriji svakako je Hobit, priča prepuna različitih likova iz svijeta mašte. Iako su trolovi, vilenjaci i goblini spektakularno prikazani u filmskom formatu, knjiga je nezaobilazna. Ono što ljubitelji ove fantastične bajke zamjeraju filmu je promjena nekoliko značajnih dijelova knjige.

Prohujalo s vihorom – Margaret Mitchell

Margaret Mitchell stvorila je najveći ljubavni roman nakon Šekspirovih Romea i Julije. Istorijska ljubavna drama smještena usred američkog građanskog rata ekranizovana je u najduži filmski format od čak četiri sata. Ono zbog čega je bolje pročitati ovu knjigu prije filma je dubina kojom se jasno opisuju stvari koje se u filmu ne ističu. Saznaj više

Nesalomljivi – Laura Hillenbrand

Roman o preživljavanju, izdržljivosti i iskupljenju američkog atletičara iz Drugog svjetskog rata slikovita je i bogato ispričana priča o nezaboravnom putovanju jednog čovjeka u krajnost. Ljubitelji ove knjige složiće se kako određeni dijelovi romana koji dočaravaju patnju glavnog lika nisu realizirani u filmu.

The Notebook – Nicholas Sparks

Roman koji opisuje bezvremensku ljubavnu priču još je jedna knjiga koju morate pročitati prije nego što pogledate film. Film se razlikuje od knjige u tome što zbog veće dramatizacije ističe stvari koje nisu uočljive u knjizi, a izostavlja detalje koji vam omogućavaju da se potpuno unesete u priču.

Gulliverova putovanja – Swift Jonathan

Zanimljiv pustolovni roman i najpopularnija knjiga svih vremena književnika Jonathana Swifta ekranizovana je na vrlo moderan način pri čemu su se izgubili bitni djelovi od kojih je roman satkan. Prije nego što pogledate film svakako pročitajte knjigu iz 18. vijeka koja opisuje i ismijava društveni život u Engleskoj ali i ljudske mane.

(24 sata hr)