Magazin 30.01.2016.

7 mitova iz istorije u koje svi vjerujemo, a koji su netačni

ČITANJE: 2 minute
rat
Izgleda da su nas profesori sve ove godine pogrešno učili na časovima istorije.

Da i dalje ne bi ponavljali greške, pročitajte kojih to sedam mitova ustvari nisu istina.

1. Njutnu je jabuka pala na glavu

Njutnu je pala jabuka na glavu a onda je shvatio i objasnio pojam gravitacije. Lijepa legenda, ali ona je upravo to, samo legenda. Priču je prvi put objavio uticajni francuski mislilac Volter, mnogo godina nakon što je Isak napustio ovaj svijet. Kasnije se ova priča ustalila, a kao i kod svake dobre legende, svaki put se dodao neki novi detalj. Naravno, bez ikakvih dodira sa stvarnošću.

2. Ajnštajn je bio loš u matematici

Albert jeste bio povučen i socijalno neprilagođen kao mlad i istina je da je imao problema pri upisu u politehničku školu u Cirihu, ali to nije bilo zbog matematike, već zoologije, botanike i jezika. U matematici je oduvek bio odličan.

3. Napoleon je bio nizak

Ova greška nastala je zbog razlika u načinu mjerenja, tj razlike između engleske i francuske stope – francuska stopa je duža za nekoliko centimetara. Na kraju se pokazalo da je Napoleon bio visok oko 1,70 cm, što je za ono vrijeme bila sasvim pristojna visina.

4. Kolumbo je htio da dokaže da je zemlja okrugla

Kao što je poznato, u 15. vijeku su našu planetu svi zamišljali kao o ravnu ploču. Svi osim Kolumba, koji je želio da dokaže da je okrugla. Fino, ali netačno. Ono što je Kolumbo na svom putovanju zapravo želio da otkrije je najkraći put do Indije.

5. Američki Građanski rat je počeo kako bi se ukinulo ropstvo

Danas učimo kako je Linkoln započeo američki Građanski rat kako bi ljudi svih rasa bili jednaki i kako bi se ukinulo ropstvo. Ali rat je zapravo počeo zato što su južne države želelje da se odvoje. Sam Linkoln je zapisao kako bi učinio sve za očuvanje SAD, makar to značilo i ukidanje ropstva.

6. Kineski zid je vidljiv s Mjeseca

Nije.

7. Neron je zapalio Rim

A onda se popeo na vrh svoje palate gdje je pevao i gledao kako Vječni grad nestaje u plamenu. Zapravo istoričar Tacit piše da je Neron u vrijeme požara od Rima bio udaljen gotovo 50 kilometara. Rim su, prema posljednjim istraživanjima, zapalili njegovi neprijatelji, koji su mislili da će svi za tragediju optužiti Nerona.

(Dominomagazin)