Magazin 29.12.2015.

7 najvažnjih naučnih dostignuća u 2015. godini

ČITANJE: 2 minute
Nauka 2015
Naučnici su bili vrijedni u prethodnoj godini, i svjedoci smo svakodnevnih otkrića iz raznih oblasti. Koja su to najvažnija otkrića, pročitajte u nastavku teksta.

1. Pluton

Patuljasta planeta ove je godine osvojila srca stanovnika Zemlje. NASA-ina svemirska sonda New Horizons prvi put je u istoriji čovječanstva uspjela da dođe do njega i na Zemlju pošalje veliki broj vrijednih informacija i fotografija.

2. Manipulacija genima

Revolucionarna tehnika manipulacije genima pod nazivom CRISPR (Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats) koja je razvijena prije tri godine danas je jedna od najvećih tema u svijetu genetike. Uz pomoć nje bismo mogli da zauvijek iskorijenimo mnoge ljudske bolesti, ali i druge čovjekove mane.

3. Nova vrsta čovjeka

Naučnici su u septembru objavili pronalazak 1.500 primjeraka fosila koji pripadaju novootkrivenoj vrsti čovjeka – Homo naledi. Ostaci su zapravo fragmeti 15 tijela ljudi koji su nekada živjeli unutar sistema pećina Rising Star u Južnoafričkoj Republici.

4. Kvantna povezanost

Iako se Ajnštajnu ova vijest ne bi svidjela, dugo spekulisano svojstvo najmanjih čestica u našem svemiru potvrđeno je prvi put ove godine u eksperimentu. Dakle dokazana je sposobnost čestica (npr. elektrona) da razmjenjuju informacije o svom stanju bez obzira na međusobnu udaljenost.

5. Dogovor o klimatskim promjenama

U Parizu je prije nekoliko dana potpisan jedan od najvažnijih dokumenata kada je u pitanju zaštita životne sredine, ali i zaštita planete Zemlje. Skoro 200 država svijeta, uključujući i Srbiju stavilo je potpis na plan o smanjenju čovjekovog uticaja na atmosferu.

6. Slana voda na Marsu

Nasa je krajem septembra potvrdila postojanje tekuće vode na Crvenoj planeti. Što znači da bi tamo mogao da se krije i sam život.

7. Prerađeno meso izaziva rak

Poslije analize stotina naučnih radova i studija, Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila kako je prerađeno meso kancerogeno. U istoj je grupi kao alkohol i cigarete.

(Dominomagazin.com)