Magazin 05.10.2015.

7 prirodnih načina da ublažite menstrualne tegobe

ČITANJE: 2 minute
menstrualne-tegobe
Svakog mjeseca veliki broj žena ima menstrualne bolove koji ih „izbacuju“ iz redovnih, svakodnevnih aktivnosti. Evo kako da, uz pomoć nekoliko prirodnih trikova, spriječite tegobe.

Patite li od snažnih simptoma PMS-a te se svakog mjeseca borite protiv snažnih bolova u predjelu stomaka i grudi? Vrijeme je da pomoć potražite u jednostavnim i prirodnim trikovima koji provjereno djeluju…

1. Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina D

Kalcijum, kao i vitamin D, pomažu kod opuštanja mišića zbog čega su djelotvorni i kod menstrualnih grčeva.

Tokom posljednje dvije nedelje menstrualnog ciklusa nivo magnezijuma u tijelu žene naglo opada što može uzrokovati nakupljanje vode u tijelu, grčeve, glavobolju i nisku toleranciju na bol.

2. Rekreacija

Lagani oblik aerobne rekreacije poput hodanja, laganog trčanja, ali i joga mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne tegobe.

Rekreacija pojačava cirkulaciju, ali i oslobađanje endrofina – hormona sreće koji podiže granicu izdržljivosti na bol. Isto tako, joga položaj luka pomaže kod opuštanja tijela, zatvora, menstrualnih bolova i stresa.

3. Topli oblozi

Ako osjetite menstrualne bolove zagrijte termofor, lezite na leđa i opustite mišiće. Termofor stavite na donji dio stomaka i ostavite ga da djeluje. On će opustiti mišiće i time smanjiti bolove.

4. Duži san

Tokom prvih dana menstruacije većina žena sa izraženim menstrualnim tegobama osjeća se pospano. Poslušajte tijelo i odspavajte popodne ili lezite u krevet ranije. San opušta tijelo i smanjuje bol.

5. Jedite ovu hranu

Hrana bogata kalcijumom poput mlijeka i jogurta, kao i ona koja obiluje kalcijumom i seratoninom, kao što je banana, vaš je najbolji pijatelj. Pojačajte unos ovih namirnica nekoliko dana prije menstruacije.

Takođe, riba obiluje omega-3 kiselinama koje smiruju grčeve, dok zeleno povrće i piletina sadrže gvožđe koje se gubi tokom menstruacije.

6. Izbjegavajte ovu hranu

Izbjegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u sistemu za varenje, pa time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u telu i nadutost koja će pojačati bolove u stomaku. Izbjegavajte i kofein i alkohol.

7. Biljke

Ulje noćurka sadrži omega-3 i gama linolensku kiselinu čiji manjak u organizmu kod žene može uzrokovati snažne simptome PMS-a poput bolnih grudi i bolova u stomaku i grčeve. Ulje noćurka reguliše rad hormona, te se stoga koristi i u borbi protiv akni, dijabetesa, simptoma menopauze i protiv želudačnih tegoba.

(YUMama.com)