Biznis 27.11.2015.

7 savjeta koji će vam pomoći da bolje pišete na internetu

ČITANJE: 2 minute
pisanje na internetu
Studija konsultantske kompanije Nielsen Norman Group pokazala je da većina korisnika interneta samo skeniraju tekst umjesto da čitaju.

Ova praksa autorima blogova i ostalih tekstualnih sadržaja za internet čini posao teškim.

Kao pisac ne smijete rizikovati da izgubite čitaoca. On bez vašeg teksta ne može mnogo toga izgubiti.

1. Uhvatite čitaočevu pažnju: Vaš naslov mora da upada u oči. Kažite čitaocima šta će dobiti ako odvoje vrijeme da pročitaju članak. Koristite ključne reči. Podebljajte ih. Ponekada vrijedi ubaciti link u naslov, jer ovo može vizuelno privući pažnju potencijalnom čitaocu.

2. Pređite na stvar: Budite kratki i konkretni. Dajte čitaocu ono što mu treba, umjesto da mu dajete vrijeme da razmisli da li mu je to što imate da kažete uopšte potrebno. Stoga, iznesite poentu i zaključak odmah na početku.

3. Neka vaš tekst „diše”: Ljudske oči su klaustrofobične. Veliki komadi teksta bez praznog prostora odbijaju. Zato je pametno odvojiti logičke cjeline praznim redovima i jasno podijeliti pasuse po tematici. Kada nabrajate informacije koristite „bulete”. Služite se svim vizuelnim sredstvima da olakšate čitaocu navigaciju i skeniranje.

4. Mislite na čitaoce dok pišete: Stavite se u njihovu kožu. Zapitajte se da li im je zaista potrebno da saznaju određenu informaciju. Zapamtite, ne samo što morate da privučete njihovu pažnju, vi morate i da ih zadržite.

5. Budite iskreni: Vaši čitaoci bi željeli da znaju ko je pisac i da li mu se može vjerovati. Zato se obavezno potpišite ili ostavite neke korisne podatke o sebi kao autoru.

6. Koristite govorni jezik: Osim ako neki akronim nije opštepoznat, nije preporučljivo da skraćujete riječi, nazive i termine. Uvijek koristite poznate riječi. Nema potrebe da pokušavate da impresionirate publiku sa akademskim vokabularom. Radije ih fascinirajte vještim plasiranjem običnih riječi u kojima ćete saopštiti napredne ideje.

7. Pišite kao da razgovаrate s njima: Budite lični. Obično se osjećanja bude kada možemo da se sa nečim ili nekim povežemo. Korisite aktiv i budite optimistični.

(Telegraf.rs)