Biznis 21.11.2015.

8 dokaza da je siromaštvo brutalno skupo

ČITANJE: 4 minute
Prazan Novcanik
Siromašniji ljudi troše više novca na zadovoljavanje osnovnih potreba, poput mjesta za spavanje, prevoza i odjeće, a imaju manja primanja.

Ako želite da zaradite, morate da uložite. Znači da bi imali više novaca, morate da rapolažete i nekom svotom.

U SAD se procjenjuje da je polovina stanovnika siromašna ili živi na ivici siromaštva, a u Hrvatskoj je stanje isto dramatično.

Evo jos osam dokaza da je skupo biti siromašan:

1. Kretanje

Ako nemate novaca za auto, osuđeni ste na ne toliko jeftin javni prevoz (o vožnji bez karte i cijenama kazni nećemo ni počinjati). Koji će vam uz to “pojesti” previše slobodnog vremena. Ako je lijepo vrijeme i niko vam ga ne ukrade, možete da koristite bicikl. No i to naravno samo ako ga već imate, jer ako ste siromašni, vjerovatno ga ne možete ni priuštiti. Ako se pak odlučite da kupite stari automobil baviti, znajte da vam vjerovatno ne ginu česte popravke.

2. Mjesto stanovanja

Ako ste jedan od onih koji su se ‘usrećili’ stambenim kreditom, a ostali ste bez posla ili vam se plata drastično smanjila – srećno u zadržavanju tog istog stana (ili prodaji, i to takvoj da vam uz otplatu kredita i ostane koji dinar u novčaniku ). Ako morate da živite kao podstanar teško da ćete skupiti kaparu koju morate ostaviti na većini mjesta, a ako ćete probati živjeti gdje stignete i iznajmljivati povremeno različita mjesta, znajte da će vas to doći puno skuplje.

3. Hrana

Jelo je skupa stavka kad ste siromašni. Prvo, treba vam novac da biste kupili hranu. Zatim treba koristiti šporet, struju, frižider. Ako živite negdje udaljeno od velikih supermarketa, možda ćete više kupovati u manjim i skupljim lokalnim prodavnicama (jer nemate auto ili benzin za odlazak u šoping). I naravno, češće ćete kupovati manje količine iako su veće obično povoljnije.

4. Bankarstvo

Ako ste siromašni, možda ste zatvorili svoj bankarski račun, kako ne biste plaćali mjesečnu naknadu za vođenje računa. Ako pak i dalje imate račun, svjesni ste toga da ga svaki mjesec plaćate, bez obzira koliko imali na njemu. Ako pak imate dozvoljeni minus, sigurno ste u njemu, a nećemo ni početi pisati o tome koliko je to tek skup ‘sport’.

5. Niska primanja

Male plate su skupe. Ako imate malu platu, morate raditi bar još jedan posao kako biste mogli da prežite. Ako radite više poslova, nemate vremena, a ako nemate vremena ne možete naći ni bolje plaćen posao i tako ostajete u začaranom krugu siromaštva.

6. Dobijanje i “dobijanje” plate

Neki poslodavci imaju naviku svojim zaposlenima povremeno plate u bonovima. Tako da iako ste de facto dobili platu, vi je niste dobili, jer je bila uslovljena i ne u privlačnoj valuti.

7. Žrtva ste prevare

Šta ste siromašniji to je veća šansa da ćete završiti kao žrtva prevare. Tu ne mislimo na to da ćete uložiti u posao koji nikad neće zaživjeti nego i na činjenicu da ćete možda češće morati kupovati nekvalitetnu jeftinu odjeću ili ćete djeci kupiti jeftine a nejestive čokolade, pa će na kraju ispasti da ste novac isto tako mogli baciti u smeće , jer su vas prevarili.

8. Najsitniji detalji

Kad ste siromašni, ne možete priuštiti mnoge stvari kojima bi mogli da uštede novac. Kao što smo rekli, jeftina odjeća ne traje dugo (najčešće), a ako vam se pokvari mašina za pranje rublja (a vi nemate za majstora) moraćete prati negde gdje će vas pranje koštati puno više nego kod kuće, piše Salon.

Zbog svih ovih stvari potrebno je potrebno podići ‘minimalac’ i osigurati posao (pošteno plaćen) za sve, jer jednom kad postanete siromašni, ako brzo ne promijenite nešto, vremenom ćete postajati sve siromašniji i siromašniji, bez obzira išle cijene gore ili ne.

(B92)