Magazin 27.02.2016.

8 godina plesnog studija “Oriana i Oria”: Orijentalnim plesom zadive publiku

ČITANJE: 3 minute
oriana oria
Banjalučki studio orijentalnog plesa “Oriana i Oria”, koji vodi Aleksandra Tešanović, ima za cilj predstaviti kulturu Istoka, a za osam godina od kada postoji okupio je mnogo ljubiteljki ove vrste plesa, ali i tog duha.

Plesni studio je osnovan 2008. godine, a njegove članice su dosad učestovale na raznim takmičenjima i osvajale brojna priznanja širom Evrope.

– Naš cilj je prije svega razbiti predrasude o orijentanom plesu, koji se kod nas uglavnom zove trbušni ples, mada mi ne volimo taj izraz jer u našoj sredini on najčešće asocira na vulgarnost i neke trivijalno obučene plesačice- priča nam Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, korijeni orijentalnog plesa datiraju najvjerovatnije iz Egipta, mada postoje različite teorije. Najviše su ga raširili Romi, koji su se selili i tako ga prenosili po svijetu.

– Orijentalni ples u početku je predstavljao ritual koji se izvodio isljučivo među ženama i mogle su ga posmatrati samo žene. To se vremenom promijenilo, a izvorni orijentalni ples predstavlja kulturu Istoka, kao što je kod nas folklor- kaže Tešanovićeva.

Iako su u početku na našim prostorima vladale razne predrasude o ovom plesu, članice ovog studija uspjele su svojim efektnim nastupima razbiti negativna mišljenja.

– U ovom plesu najvažnije je to što on ne poznaje starosne granice. Svi uzrasti ga mogu igrati, a najbolje plesačice su upravo dame preko 40 godina. Interesantno je da je i u našem studiju veliko interesovanje žena preko 40 godina, koje su oduševljene igrom, jer nije klasičan i agresivan trening, a odlična je rekreacija. Takođe nisu bitne ni građa niti konstrukcija žene, a jednako dobro igraju punije žene jer tako pokreti mnogo više dolaze do izražaja- objašnjava Tešanovićeva.

Ističe da je i sama ostala opčinjena ovim plesom još kada ga je 2004. godine prvi put probala, te je odlučila napustiti posao i posvetiti se tome. Dodaje da joj je porodica bila najveća podrška, a putovala je u Kairo kako bi se usavršavala na raznim radionicama i postala instruktor ovog plesa.

Najviše nastupaju po inostranstvu na raznim festivalima, a nakon svakog nastupa publika ostaje zadivljena jer uglavnom ne očekuju takav spektakl. Takođe, mnogo su angažovane i na vjenčanjima. Što se tiče kostima, različite koreografije zahtijevaju odgovarajuće kostime, koji su pritom i veoma skupi, a jedan kostim s pratećom opremom košta oko 300 evra.

Tešanovićeva dodaje da svi koji jednom probaju orijentalni ples, nastavljaju da ga igraju. U njihovom klubu ima oko 50 članova. Pripremne vježbe uključuju jogu kako bi se mišići opustili, a najvažnija je ljubav prema ovoj kulturi, dok se sve tehnike plesa naknadno savladaju.

– Bilo je veoma teško u početku, ja sam napustila dobar posao i posvetila se orijentalnom plesu. Svaki dan sve više napredujemo i razbijamo stereotipe koji vladaju o nama, a vjetar u leđa nam daje publika, koja ostane zatečena nakon nastupa, te priznanja koja dobijamo u svijetu- kaže Tešanovićeva.

(Nezavisne novine)