Magazin 12.10.2015.

8 najčešćih grešaka kod hranjenja djece

ČITANJE: 3 minute
Ukoliko je vaše dijete izbirljivo kada je hrana u pitanju ili uopšte ne voli da jede, sigurno vam nije lako. Do sada ste vjerovatno pročitali tonu članaka i knjiga na tu temu. Savjetovali ste se sa drugim roditeljima, koji imaju isti problem, ali kada je vaše dijete u pitanju ti savjeti jednostavno ne rade!

Nutricionista Tobi Amidor, ekspert u ovom polju ima par dobrih savjeta za pravilnu ishranu vašeg djeteta.

Greška 1: Tjerate dijete da jede

Ukoliko tjerate vaše dijete da jede nešto što ne voli, razmislite ponovo o toj metodi. Ovakav način hranjenja može umoriti i vas i vaše dijete, a negativne posljedice su mnogobrojne, jer ćete mu onda zgaditi ne samo hranu, već kompletan ritual i vrijeme kada se jede.

Umjesto toga nemojte obraćati pažnju kada dijete ne voli nešto da jede. Ako niste napravili pompu oko toga, sljedeći put kada dijete bude jelo isto to, neće se toliko buniti. Vremenom i vašim pozitivnim stavom počeće sasvim normalno da jede tu hranu.

Greška 2: Kuvate samo ono što dijete voli!

Mnogi roditelji upadnu u zamku spremanja iskljucivo djetetove omiljene hrane, upravo iz straha da ono ne ostane gladno. Međutim, to nije rješenje.

Umjesto toga spremite djetetu jelo koje će sadržati barem jedan njemu omiljeni sastojak. Na primjer, ako vaše dijete voli da jede samo pomfrit i meso, a zazire od povrća, vi mu spremite obrok sa jednim sastojkom koje voli i s jednim koje ne voli. Ako je dijete starije uključite ga u pripremu hrane, to će ga svakako motivisati da sve proba!

Greška 3: Insistiranje da pojede sve iz tanjira

Roditelji uglavnom pretjeruju u doziranju i količini porcija. Ako ne možete sami da odredite veličinu porcije potražite savjet stručnjaka. Praksa je da se servira po jedna supena kašika u skladu sa djetetovim godinama za svaku namirnicu. Na primjer, dvogodišnjem djetetu sipajte po dvije kašike pirinča, šargarepe i nekog mesa. Bitno je da je dijete užinalo sat do dva prije glavnog obroka. Umjesto da dijete tjerate da pojede sve iz tanjira, pobrinite se da je ono sito i zadovoljno.

Greška 4: Ignorisanje djetetovog ukusa

Djeca imaju mnogo istančaniju paletu od odraslih (koja se vremenom gubi). Nešto što vama nije slano ili dovoljno začinjeno, vašem djetetu je možda preslano i jako. Potrudite se da kuvate blažu hranu za vaše dijete i poslušajte kad vam kaže da mu je hrana prejako začinjena.

Greška 5: Prerano odustanjanje

Ne predajte se lako ako dete odbije hranu na prvu loptu. Prema istraživanjima potrebno je da djetetu ponudite oko 20 puta istu hranu, prije nego što je prihvati.

Umjesto što ćete odustati od spremanja određenog jela, pripremajte baš te namirnice i dozvolite mu da se igra s njima. Ovo podrazumijeva da je dodiruje, kao i da je stavlja u usta i ispljune potom. Vremenom će prihvatiti određenu namirnicu i više neće praviti problem.

Greška 6: Grickalice

Grickalice nisu dobre ni za odrasle, a kamoli kao užina za vašu djecu. Ovakva užina je prepuna šecera, vještačkih boja i aditiva koji nikako nisu dobri za zdravlje.

Umjesto grickalica ponudite vašem djetetu za užinu neko voće ili neku drugu zdravu namirnicu.

Greška 7: Hrana kao nagrada

Ukoliko koristite neke od ne baš tako zdravih namirnica poput slatkiša ili grickalica kao nagradu za pojeden ručak, griješite! Tako ćete najlakše razviti loše navike u ishrani kod vašeg djeteta. Davanjem slatkiša za nagradu može da razvije i zavisnost.

Umjesto hranom nagradite vaše dijete tako što ćete ga izvesti u park ili na neku drugu njemu voljenu aktivnost.

Greška 8: Oprez sa sokovima

Preporuka je da dijete pije oko pola caše 100 odsto soka na dan. Veća količina od preporučene samo stvara naslage šecera, što pak utiče na odsustvo apetita kod djeteta.

Savjet je da zamjenite sokove vodom. Ako dijete baš voli sok onda ga razblažite s vodom.

(Mojpedijatar.com)