Magazin 12.01.2016.

8 razloga za doručak

ČITANJE: 2 minute
dorucak
Jedna stara poslovica kaže „Doručak ne daj nikome, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju“. Čini se kako se i svjetski stručnjaci slažu s tim. Želite li živjeti zdravo, doručak ne biste trebali preskakati. Preskakanje najvažnijeg dnevnog obroka može smanjiti nivo energije, koncentracije i udebljati vas.

1- Doručak vam pomaže da smršate

Postoje naučni dokazi prema kojima je redovno doručkovanje povezano s dugoročnim očuvanjem vitke linije i smanjenjem težine. Ako redovno doručkujete na taj način stimulišete metabolizam jer signalizujete tijelu kako može slobodno trošiti „gorivo“. Ako preskočite doručak, tijelo se prebacuje na „štedni mod“, što znači da troši manje kalorija.

2- Preskakanje doručka vas deblja

Istraživanja su pokazala kako osobe svih starosnih grupa koje preskaču doručak imaju veće sklonosti debljanju i veći indeks tjelesne mase.

Pojednostavljeno, ako niste predebeli, a preskačete doručak to ćete postati.

3- Preskakanjem doručka teže zadovoljavate nutricionističe potrebe

Prema nutricionistima odrasle osobe trebaju dnevno 5 porcija voća ili povrća, 3 hljeba ili žitarica, 2 mlijeka i mliječnih proizvoda, te 2 mesnih proizvoda ili alternativnih.

Ako preskočite doručak teže ćete sve ovo ukomponovati u dva glavna obroka koja su vam preostala.

4- Lako ga jesti ako i niste gladni

Priznajemo, ponekad je ujutro i sama pomisao da bi nešto osim kafe ili soka stavili u želudac mučna, ali na sreću postoje šejkovi. Lagano s njima privikavajte organizam na jutarnji unos hrane.

5- Imaćete više energije

Hrana je glavi izvor energije za čovjeka, pa ako organizam već ujutro opskrbite energijom bićete živahniji i poletniji cijeli dan.

6- Manje su šanse da ćete varati na dijeti

Ako ne doručkujete tijelo će „pregladnjeti“ te ćete imati veću potrebu za grickalicama i natrpavanjem prilikom sljedećih obroka.

7-   Bićete pametniji

Doručak mozak opskrbljuje energijom, te ćete biti sposobniji usredotočiti se na zadatke pred sobom i bolje ih rješavati.

8- Dajete dobar primjer svojoj djeci

Jedite doručak pred djecom i na taj način im budite dobar primjer. Neka vam doručak postane porodična rutina.

(Covermagazin.com)