Magazin 23.09.2015.

8 razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite bundevu u svoj jelovnik

ČITANJE: 2 minute
Sjemenke-bundeve
Bundeve su same po sebi jako zdrave, ali i njihove slemenke sadrže jako mnogo kvalitenih sastojaka koje su našem tijelu potrebne, poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. takođe, obiluju proteinima, magnezijumom, vlaknima, manganom i fosforom.

Sjemenke bundeve možete da jedete sirove ili zapečene u rerni, ne na većoj temperaturi od 170C, oko 15 minuta. Mogu biti i sjajan dodatak salatama, supama i sosevima, a evo zbog čega bi trebalo da ih jedete češće:

Bore se protiv raka

Istraživanje njemačkih naučnika otkrilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 odsto manji rizik od nastanka raka dojke, a do istog zaključka došli su i španski naučnici u drugoj studiji. Oni su ustanovili da jsemenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspješno bore protiv ćelija raka različitih vrsta i imaju antiupalno dejstvo.

Ublažavaju simptome menopauze

Ne samo da se samanjuju šanse da žene u srednjim godinama obole od raka, već im mogu pomoći da poboljšaju raspoloženje ili ublaže simptome menopauze. Sjemenke bundeve regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.

Smanjuju holesterol

Ukoliko imate visok holesterola, sjemenke bundeve su idealan izbor jer, kako su pokazala istraživanja, one mogu da smanje nivo lošeg holesterola za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto. Takođe, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara i regulišu krvni pritisak.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama, a naučnici su ustanovili i da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi. Upravo zato, ove sjemenke se preporučuju dijabetičarima za svakodnevno konzumiranje.

Pomažu pri mršavljenju

Kako su izuzetno bogate vlaknima i proteinima, dugo će vas držati sitim. Samo 30g sjemenki bundeve sadrži oko 5g proteina, ali i oko 285 kalorija po šoljici pa ih konzumirajte umjereno.

Bore se protiv depresije

Ne samo da popravljaju fizičko zdravlje, već imaju i blagotvoran uticaj na psihičko zdravlje, odnosno na smanjenje simptoma depresije, nivoa stresa i anksioznosti.

Ublažavaju simptome artritisa

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Samo 30g semenki dnevno dovoljno je da olakša simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Sjemenke bundeve su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrijednosti cinka.

(Blic Žena)