Vijesti 23.10.2022.

80 godina od ustaškog pokolja u Velikom Palančištu

ČITANJE: 2 minute

U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obilježeno 80 godina od stradanja oko 500 civila iz ovog i susjednih sela, od kojih je polovina djece, koje su poklale ustaše. Na Partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puharinama u Velikom Palančištu kod Prijedora položeni su vijenci na spomen-kosturnicu i evocirane uspomene na stradale.

Veljko Rodić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a koja je bila organizator ovog skupa, podsjetio je u izjavi novinarima da su ustaše u noći 20. na 21. oktobar 1942. godine izvršile stravičan pokolj na četiri lokacije bez ispaljenog metka.

“Pod komandom izvjesnog natporučnika Batinića, prvo su dva dana skupljali narod, zarobljavali na određene lokacije i onda su izvršili pokolj nad tim civilima, bez ičijeg naređenja i bilo kakvog povoda”, rekao je Rodić.

On je dodao da su ustaše bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile više stotina stanovnika Velikog Palančišta među kojima je bilo 202 djece uzrasta do 15 godina, a da se sličan zločin dogodio i u susjednom Malom Palančištu i okolnim selima.

Istoričar i autor knjige “Ustaški pokolj nad Srbima u selima Veliko i Malo Palančište i Gornji Jelovac kod Prijedora 1942. godine” Marina LJubičić Bogunović kaže da te brojke variraju jer istraživanja i prikupljanje podataka još traje.

“Jako je nezahvalno baviti se ciframa jer je nemoguće reći jednu brojku i staviti tačku, ali nije greška reći da je nakon ovog pokolja stanovništvo samo ovog sela prepolovljeno i stradali su isključivo žene i djeca”, rekla je Bogunovićeva obraćajući se okupljenima na današnjem prigodnom istorijskom času.

Ispred Gradske uprave vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je poručio da se takvi zločini ne smiju zaboraviti.

“Nama je ostalo vječno sjećanje, a nekome vječna sramota”, dodao je Kovačević.

(Z.M/Srna)