Politika 23.11.2015.

9. januar ostaje Dan Republike bez obzira na odluku suda

ČITANJE: 2 minute
zastava
Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske, poručili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

– Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivaenja i demokratski izražene volje građana Republike Srpske, što je apsolutno nedopustivo- navodi se u zajedničkoj izjavi najviših zvaničnika Srpske uoči najavljene sjednice Ustavnog suda BiH povodom ocjene ustavnosti članova Zakona o praznicima kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike, a po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U zajedničkoj izjavi se ističe da ni Ustavni sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svijetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike.

Dodik, Čubrilović i Cvijanovićeva su podsjetili da je 9. januara 1992. godine proglašena Republika Srpska i sasvim je prirodno da se taj dan i obilježava kao Dan Republike.

Oni su naglasili da o obilježavanju Dana Republike Srpske postoji čvrst konsenzus svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj i poručili da će se 9. januar u Srpskoj i dalje slaviti kao Dan Republike.

– Samu odluku Ustavnog suda da uopšte razmatra Zakon o praznicima Republike Srpske doživaljvamo kao namjerno podrivanje Republike Srpske i njenih institucija. Nažalost, odluka Ustavnog suda da uopšte razmatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države, i modeliraju BiH po svojim željama- ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade.

Ustavni sud BiH na Plenarnoj sjednici 26. i 27. novembra razmatraće zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Izetbegović traži da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost Zakona o praznicima Republike Srpske, među kojima je i 9. januar – Dan Republike.

Povodom ovog zahtjeva 25. septembra održana je i javna rasprava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

U deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

(Agencije)