Magazin 31.01.2016.

9 tajni patrijarha Pavla: Ovo o njemu niste znali

ČITANJE: 3 minute
patrijarh pavle

1. Molitva za sve: Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, desilo se da je patrijarha Pavla zaustavila naoružana albanska banda.

O samom incidentu se ne zna mnogo, ali banda ili pripadnici OVK-a su mu je zatražili da klekne i pomoli se za postradale Albance. Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru. Tako je nepovređen uspio da nastavi put.

2. Spasio davljenika: Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasio je dječaka koji se davio. Kao posledicu tog poduhvata dobio je, u to vreme, smrtonosnu tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri mieseca života, on je uspio da se oporavi i doživi duboku starost.

3. Drugovi iz klupe: Vjerovali ili ne, nekada davno u istoj klupi u gimnaziji u Tuzli sjedili su Meša Selimović i patrijarh Pavle.

4. Mrvice hljeba: Jednom prilikom kada je završio sa jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Prisutni su šokirano upitali šta to radi, a on im je odogovorio: “Ne znate vi, djeco moja, šta znači glad i koliko je djece širom svijeta gladno, a mi bacamo hljeb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Sjetite se svaki put gladne djece širom Afrike i svijeta kada vidite mrvice pored stola.”

5. U avionu veoma duhovit: Jednom je patrijarh išao negdje avionom. Kada su letili nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sjedio pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši. On je bez zbunjenosti rekao: “U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi sada bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele.”

6. Milione ostavio crkvi: Potomcima svog brata, kao najbližim srodnicima, ostavio je samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim djelima, koja već danas imaju neprocjenjivu vjernost koja se mjeri milionima evra, raspolagati SPC.

7. Jedi u sebi…: Umio je da bude i strog. Uoči jednog obreda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

8. Muzikalan čovjek: Malo je poznato da je bio i izuzetan pjevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pjesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pjevao sa vjerskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pjevaju liturgijske pesme.

9. Lična karta: Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, a 1948. zamonašio se u manastiru Blagoveštenje. Odrastao je s tetkom po ocu, koju je mnogo volio i koja mu je zamijenila roditelje. Imao je želju da postane ljekar.

(NN)