Vijesti 04.08.2019.

URUČENA PRIKUPLJENA SREDSTVA Ronilački klub Buk organizovao humanitarni rafting za pomoć porodici Gašić

ČITANJE: 2 minute

Ronilački klub BUK organizovao je humanitarni rafting rijekom Vrbas na kojem su prikupili 1.100 KM za porodicu Gašić.

Gašići godinama žive u trošnoj podstanarskoj kući koja je puna vlage i ima samo dvije prostorije.

Željko i Gordana Gašić iz Zalužana, imaju šestoro veselih mališana,  ali ne i dovoljno uslova za njihov dostojan život. Zdravi su i poslušni, što je najvažnije, ponosno ističe Gordana.

“Podstanari smo, zivimo u dvorisnoj kućici, školujemo troje djece, a ostali su mali. Najvise sad, škola ide, potrebno je sve od pribora pa na dalje, odjeća, obuca, za malu bebu pelene, i hrana. Muž je radio, evo sad se povrijedio, pa sad ne radi. On se najvise bori da zaradi, da mozemo da živimo. Ja se borim s djecom kući, i tako”, kaže Gordana Gašić.

Najstariji sin ima 13 godina, slijedi djevojčica od 10, dječaci od devet, četiri i tri, te djevojčica rođena krajem marta. Sve što ova velika porodica ima od primanja jeste plata oca koji pokušava nešto da zaradi radeći u šumi i 140 KM diječjeg doplatka.

“Radim samaricom, bavim se samaricom. Koliko je teško doći do posla danas? Vrlo teško, sa samaricom je vrlo teško jer je to posao koji zavisi o vremenu, finom vremenu, ako je kiša i loše vrijeme ne radi se i tako. Samo isključivo kad je lijepo vrijeme.  Šta sad kad ste se povrijedili? Ništa, kod kuće, odmaram, oporavljam nogu i čekam sezonu posla ponovo. Koliko ćete čekati, koliko je vremena potrebno da se oporavite?Najmanje možda dva mjeseca da se noga oporavi. Težak posao? Da, vrlo težak. Vrlo, vrlo, vrlo težak”, kaže Željko Gašić.

Obzirom na to da je Željko povrijedio nogu a sam oporavak će trajati koliko i sezona rada u šumi, ne smiju ni pomisliti na obaveze koje nosi sljedeći mjesec. Troje djece kreće u školu, bebi su potrebne pelene, dolazi zima i stanarina se mora na vrijeme platiti.

Oko 40 učesnika raftinga, odazvalo se pozivu i srdačno pomoglo ovoj osmočlanoj porodici. Akcija će biti još, a nadamo se i humanih gestova od strane dobrih ljudi.

(atv)