Sport 27.09.2019.

U OKVIRU EVROPSKE SEDMICE SPORTA: U parku “Mladen Stojanović” održan trening za djecu

ČITANJE: 2 minute

U okviru centralne manifestacije Evropske sedmice sporta, danas je u banjalučkom parku Mladen Stojanović održan trening za djecu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta na kojem je kroz poligon spretnosti prošlo više od 200 mališana.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za sport Mario Đuran rekao je novinarima da se Evropska sedmica sporta održava pod sloganom “budi aktivan” s ciljem animiranja mladih da se bave sportom, sa posebnim akcentom na djecu koja još ne treniraju nijedan sport i koja su nedovoljno fizički aktivna.

On je istakao da je ovaj događaj izuzetno važan i da u naredne tri do četiri godine može prerasti u veći projekat.

“Evropska komisija je ovaj projekat podržala sa 6.500 evra. Smatram da se može raditi na tome da se obezbijede veća sredstva kako bi se mnogo toga uradilo na infrastrukturi koju koriste rekreativci”, rekao je Đuran.

On je naveo da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i u narednom periodu planira podržavati sve aktivnosti u vezi sa rekreativnim sport.

Fitnes trener Aleksandra Kecman kaže da je poligon spretnosti postavljen u parku Mladen Stojanović jedinstven način da djeca treniraju.

“Izabrali smo djecu mlađeg školskog i predškolskog uzrasta, jer smatramo da im je u tom periodu neophodna ovakva aktivnost i da kroz igru razvijaju motoriku”, rekla je Kecmanova.

Ambasador Evropske sedmice sporta u Republici Srpskoj Boris Vrhovac rekao je da mu predstavlja čast i zadovoljstvo što predstavlja Srpsku u Briselu u ime Ministarstva porodice, omladine i sporta, ističući da je cilj obilježavanja Evropske sedmice sporta da se djeca pokrenu i budu fizički aktivnija.

On je naveo da, prema nekim istraživanjima, 49 odsto djece uopšte ne izlaze iz kuće, vezani su za telefone, tablete i računare i nisu sportski aktivni.

“Cilj je da se upravo ta grupa djece pokrene i uputi na bilo koji sport”, kaže Vrhovac.

On je pozvao djecu iz Republike Srpske da bar tokom Evropske sedmice sporta izađu vani i da uživaju sa svojim roditeljima, prijateljima, nastavnicima i svim ljudima koji se bave sportom.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske ove godine prvi put realizuje projekat obilježavanja Evropske sedmice sporta i narednih godina očekuje veću podršku Evropske komisije.

Evropska sedmica sporta obilježava se od 23. do 30. septembra, a ciljne grupe su prije svega najmlađi i najstariji, te djeca sa posebnim potrebama, učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.

(Srna)