Vijesti 07.12.2019.

Down syndrom centar Banjaluka u posjeti prijateljima u Puli

ČITANJE: 1 minuta

Down syndrom centar Banjaluka (DSC BL) je otišao na višednevnu radnu posjetu Down syndrom centru Pula, vodećem centru za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom.


DSC BL je učestvovao u aktivnostima svojih prijatelja i sa njima dočekao policijsku i mornaričku upravu koji su došli sa poklonima da obraduju goste iz Banjaluke.

Svi događaji su zabilježeni kamerom RTRS, a kako ističu, DSC BL će nastojati da ovakva druženja prenese u Banjaluku kao pozitivan model druženja.

Filmska ekipa RTRS-a je snimala završne kadrove filma “Neki novi Brodvej”, a ujedno i zabilježila događaje u DSC Pula.

Banjalučki i pulski DSC od ranije imaju ugovor o zajedničkom djelovanju u oblasti rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom.

Dogovoreni su i zajednički koraci za 2020. godinu u cilju intenziviranja rada na kvalitetu življenja svih osoba sa Daunovim sindromom i njihovih porodica.

DSC Banjaluka ima sklopljene ugovore o saradnji sa DSC Beograd i DSC Crna Gora.

Dogovoreni su i naredni koraci za uvezivanje ovih organizacija na regionalnom nivou, između Republike Srpske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Zoran Jelić, upravnik DSC Banjaluka je sa rukovodstvon DSC Pula dogovorio saradnju koja podrazumijeva da korisnici banjalučkog centra dolaze na rehabilitaciju u Pulu, a da korisnici iz Pule dolaze u Banjaluku, po uzoru na saradnju Banjaluke i Beograda.

Razgovarano je i o kongresu koji bi se održao u Banjaluci na međunarodnom nivou, koji bi ugostio i 12 zemalja iz EU koji će učestvovati na Evropskom prvenstvu u fudbalu za osobe sa Daunovim sindromom u  Turskoj 2020, gdje će učestvovati i četiri člana DS centra iz Banjaluke.