Sport 19.12.2015.

Crvena Zvezda savladala Bajern za put u TOP 16

ČITANJE: 2 minute
SRBIJA KOSARKA EVROLIGA
Košarkaši Crvene zvezde plasirali su u Top 16 fazu Evrolige, pošto su sinoć pobijedili na svom terenu Bajern sa 85:76 (31:20, 13:20, 12:25, 28:11) u 10. kolu A grupe elitnog takmičenja.

Izabranici Dejana Radonjića su u direktnom duelu o putniku u narednu rundu nadigrali minhenski klub i obezbijedili treće mjesto najjače grupe ove sezone u Evroligi, ispred prvaka Evrope Real Madrida.

U meču punom preokreta i neizvjesnoj završnici bolje su se snašli košarkaši Crvene zvezde, koji će drugu godinu zaredom igrati u Top 16 Evrolige.

Najzaslužniji za pobjedu bio je Kvinsi Miler sa 20 poena, a pratili su ga Maik Cirbes sa 17 i Marko Gudurić sa 16.

Meč je odigran u hali Pionir pred više od 7.000 gledalaca, a sudili su Edi Vijator (Francuska), Spiros Godas (Grčka) i Visente Bulto (ŠPanija).

Nošena fantastičnom podrškom prepunog Pionira, Zvezda je od starta nametnula svoj ritam i već poslije pet minuta imala dvocifrenu prednost, najviše zahvaljujući Mileru, ali i čvrstom odbranom na granici faula.

Goste iz Minhena je u igri održavao Savanović, jedini raspoložen u tim trenucima u redovima Bajerna. Kada su se kasnije srpskom košarkašu pridodali još Đedović i Rivers, ekipa Svetislava Pešića uhvatila je priključak i na poluvrijeme otišla sa podnošljivih minus četiri.

Košarkaši Crvene zvezde su u nastavku znatno teže dolazili do poena, što je Bajern znao da koristi i potpuno se vrati u igru. Skupo plaćeni tim Bavaraca se skroz opustio, Rivers je pogađao van linije 6,75, pa je u finišu trećeg kvartala bilo čak 11 razlike za Bajern.

Činilo se da Zvezda gubi korak za Bajernom kako se bližio kraj meča, ali je serijom 12:2 preko Gudurića vratila neizvjesnost. Miler je ponovo preuzeo odgovornost i pogađao, ali ga je na suprotnoj strani pratio Dion Tompson.

Ulog je bio preveliki da bi izostala tenzija u finišu, viđeno je mnogo grešaka oba tima, ali je fenomenalni Miler, uz veliku pomoć Cirbesa i Gudurića, trasirao Zvezdi plasman dalje.

Zvezda: Vilijams, Rebić, Tompson 4, Dangubić, Lazić 6, Tejić, Simonović 8, Gudurić 16, Jović 9, Miler 20, Cirbes 17, Štimac 4.

Bajern: Rivers 10, Tompson 11, Sajfert, Renfro 9, Micić, Đedović 8, Cipser 2, Savanović 19, Gavel 4, Majr, Tejlor 4, Brajant 4.

Tabela A grupe: Fenerbahče 8-2, Himki 5-5, Crvena zvezda 5-5, Real Madrid 5-5, Bajern 4-6, Strazbur 3-7

(Tanjug)