Magazin 19.02.2020.

SVEČANOST: Obilježen 43. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta

ČITANJE: 1 minuta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište u 43 godine postojanja imalo 91 premijeru i više od 400.000 gledalaca, što potvrđuje njihov kvalitet i uspješan rad.

“Za razvoj alternativne pozorišne scene u Srpskoj ovo pozorište je izuzetno važno i Ministarstvo kontinuirano podržava njihov rad”, poručila je Đakovićeva.

Ona je rekla Srni prije svečanosti obilježavanja rođendana Banjalučkog studentskog pozorišta da činjenica da traju 43 godine govori koliko je ovo pozorište važno za pozorišni život Banjaluke i Republike Srpske.

Prema njenim riječima, ovo pozorište svojim projektima kao što je “Mliječni put”, koji se bavi decentralizacijom kulture, uspješno prati zacrtane ciljeve Ministarstva kada je riječ o Stategiji razvoja kulture.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić rekla je da je izuzetno zadovoljna radom pozorišta i kreativnim idejama koje se izmjenjuju među saradnicima.

Ona je podsjetila da je pozorište prije tri sezone osvojilo na međunarodno festivalu u Moskvi priznanje “Zlatni vitez”, a prije dvije nagradu iz Južne Koreje sa Ljetnog festivala, dok je Festival studentskih pozorišta “Kestenburg” svake godine sve posjećeniji i svake godine učestvuju na Danima Republike Srpske u Srbiji.

Vojvodićeva je najavila za ovu godinu realizaciju projekta “Omnibus mladih dramaturga EU i BiH”, koji je u pripremi više od godinu dana.

(Srna)