Vijesti 01.03.2020.

Stanivuković protiv novih mostova u Docu i Toplicama

ČITANJE: 3 minute

Mještani više banjalučkih naselja zatražili su da im se poslanik PDP-a Draško Stanivuković javno izvini zbog, po njima, skandaloznog protivljenja izgradnji novih mostova na Vrbasu u Srpskim toplicama i Docu.

Tvrde da je nedopustivo Stanivukovićevo zalaganje na nedavnom okupljanju u Česmi gdje je, protiveći se izgradnji novih mostova u Toplicama i Docu, izjavio da bi se taj novac trebalo preusmjeriti za novi most u Česmi.

Ova njegova izjava izazvala je ogorčenje u ovim naseljima u blizini planiranih mostova, s obzirom na to da uvjereni da će ovi, novi prelazi znatno unaprijediti kvalitete života za stanovnike ovih naselja.

U Toplicama tvrde da korist nije samo za njihovo naselje, nego i za cijelu Banjaluku, jer sa izgradnjom novog mosta, ali i novog zdravstveno – turističkog centra koji će se graditi na mjestu nekadašnje banje, ovaj dio grada dobiti potpuno novu perpspektivu.

– Izgradnja ovog mosta je najveće infrastrukturno ulaganje u Toplice u posljednjih nekoliko decenija i naprosto ne mogu da razumijem da postoji bilo ko je protiv toga – ističe mještanin Predrag Grbić.

Istovremeno, Stanivukovićeve izjave izazvala su ogorčenje i u dva najmnogoljudnija gradska naselja – Starčevici i Obilićevu, u kojim velike nade polažu u budući most u Docu, čija bi izgradnja trebala početi već na jesen.

Predsjednik Savjeta MZ Obilićevo I Oliver Gačić ističe da se mora znati da korist od izgradnje novog mosta u Docu ne predstavlja korist samo za Obilićevo i Starčevicu, nego za cijeli grad u cjelini.

– Kad most u Docu bude izgrađen, on će biti ne samo novi simbol grada, već će biti i najkraću poveznicu između Starčevice, Obilićeva i centra grada, što će biti na korist cijelom gradu, pa i ljudima koji se, zapleteni u sopstveni populizam, protive čak i ovakvim projektima – rekao je Gačić.

Da se radi o pokušaju političke obmane, uvjeren je i Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma. On ukazuje da je u posljednje tri godine u ovom naselju izveden cijeli niz velikih javnih poslova, od izgradnje novog mosta preko Vrbanje, centralne saobraćajnice kroz naselje pa sve do tekućeg projekta izgradnje vodovoda za gornji dio naselja koji će pokriti potrebe oko 500 domaćinstava. Sveukupno, u ove projekte je, tvrdi Maličević, uloženo blizu šest miliona KM.

– Ovo je ogromno ulaganje koje je znatno veće u odnosu na ranije godine, tako da mi možemo biti više nego zadovoljni onim što je urađeno u mandatu aktuelne gradske administracije. Naravno, potrebno je još ulaganja i novih projekata, uključujući i izgradnju novog mosta umjesto nekadašnjeg, visećeg koji je uništen u katastrofalnim poplavama 2014. godine. Žalosno je, međutim, što se sa približavanjem lokalnih izbora, u našu sredinu dolaze ljudi iz drugih krajeva grada i, služeći se obmanama, huškaju naše komšije da prave peticije bi dobili novi most, iako i oni dobro znaju da je izgradnja novog mosta preko Vrbasa uvrštena u sve razvojne planove grada i da će on svakako biti izgrađen – rekao je Maličević.

ČESMA, ULAGANJE U POSLJEDNJE TRI GODINE

– Vodovod „Česma – Krčmarice“ za gornje dijelove naselja (2,8 miliona KM)
– Most preko Vrbanje kod „Celeksa“ (1,74 miliona KM)
– Nova saobraćajnica u Ulici Petra Velikog (750.000 KM)
– Saniran nasip na Vrbanji (460.000 KM)
– Novi društveni dom u gornjem dijelu naselja (Krčmarice)
– Prošireno područno odjeljenje OŠ „Vuk Karadžić“

(ATV)