Biznis 28.08.2020.

DELEGACIJA KOD PREMIJERA: Kinezi zainteresovani za gradnju dionice auto-puta Vukosavlje – Rača

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom kineske kompanije Šandong haj-spid grup, koju je predvodio zamjenik direktora Meng Jan, a delegacija kineske kompanije izrazila zainteresovanost za učešće u izgradnji dionioce auto-puta od Vukosavlja do Rače.

Biro Vlade za odnose s javnošću saopštio je da je na sastanku razgovarano o mogućnostima saradnje sa ovom kompanijom u različitim projektima izgradnje i modernizacije putne infrastrukture u Republici Srpskoj,

Višković je istakao da je izgradnja auto-puta koji će povezati Banjaluku i Beograd strateški prioritet Vlade Republike Spske, te pozdravio zainteresovanost kineske kompanije da učestvuje u izgradnji dionice od Vukosavlja do Rače.

Na sastanku je dogovoreno da će razgovori o ovom, kao i o drugim potencijalnim projektima, biti nastavljeni u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministarka finansija Zora Vidović i direktor Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić.

Susret i sa Dodikom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom direktora kineske kompanije Šandong haj spid grup, Meng Јanom, o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Šandong haj spid grup je kompanija u državnom vlasništvu Kine koja ima međunarodni kreditni rejting “A”, a čija vrijednost se procjenjuje na 150 milijardi američkih dolara.

Dodik je zahvalio predstavnicima ove kompanije i na donaciji medicinskih sredstava koju je ta kompanija uputila Republici Srpskoj neposredno po izbijanju epidemije virusa korona.

(Srna)