Region 23.09.2020.

SA 45 GLASOVA “ZA”: Aleksa Bečić izabran za novog predsjednika Skupštine Crne Gore

ČITANJE: 4 minute

Aleksa Bečić iz Demokrata novi je predsjednik Parlamenta Crne Gore. Njegov izbor podržali su poslanici tri koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo, Bošnjačka stranka i Albanska lista Nik Đeljošaj. Uzdržani su bili poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a, protiv je bila Liberalna partija.

Od 71 ubačenog listića, 46 je bilo važećih, od čega 45 glasova za i jedan protiv, saopštio je predsjedavajući Miodrag Lekić, javlja RTCG.

Bečić je položio zakletvu.

“Neopisiva je čast biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela”, naveo je on.

Demokratska kultura i kohezija u društva nalaže da onaj ko je na čelu parlamenta mora da štiti opoziciju, jer bez nje nema parlamentarizma, istakao je on.

“Parlament ne smije nikada više biti protočni bojler, ni brana reformskoj i razvojnoj politici Crne Gore. Parlament je temelj i krov CG, duša demokratije i to niko ne smije ugroziti. Nepoštovanje netoleranciju i svađe treba da zamijeni dijalog, tolerancija”, naveo je Bečić.

DPS neutralna oko izbora Bečića

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je saopštio da će DPS biti neutralna te da neće glasati ni za, ni protiv izbora Bečića.

“Ovim najavljujemo da se nećemo voditi onim ko je vlast, a ko opozicija, već ćemo se voditi nacionalnim interesima Crne Gore. Nadam se da je sve ovo jedan važan korak i da ovim što je DPS uradila u prethodnih dvadeset dana pokazali zrelost da djelujemo nešto drugačije. Imajući u vidu da smo svim onim što smo radili dali značajan doprinos novom iskoraku u CG, mi ćemo nastaviti tim putem,” naveo je Nikolić, čestitajući Bečiću u svoje i ime DPS-a.

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je “poražena ideologija kriminala i ideologija lažnog Montenegra”.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović čestitao je Bečiću i naveo da taj prijedlog Liberalna partija neće podržati.

“Postoji veoma opravdana bojazan, dobro bi bilo da me vrijeme demantuje da će doći do gubitka našeg suvereniteta. Vjerujem da ćemo dati maksimalan doprinos da se Crna Gora sačuva. Da taj popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da CG izgibi državni status i postane dio neke nove države. Strašno je za jednu antifašističku, sekularni i građansku državu, da nam crkva pravi zakonodavnu, izvršnu vlast, bez obzira na to o kojoj se crkvi radi,” naveo je Popović.

PZP hoće CG kao Češku

Poslanik Branko Radulović iz PZP-a je saopštio je da su stvorili preduslov za pokretanje demokratskog točka, od jednog, kako kaže, totalitarnog do prosperitetnog i evropskog društva.

“Taj put biće naporan. On iziskuje mnogo hrabrosti, znanja, dosljednosti, upornosti. Neće biti lako. Hoću CG kao Češku. Građani CG stvorili su i preduslov da svako ko nije dostojan tog puta smijenite ga,” naveo je Radulović.

SNP: Niko ne treba da brine o državnopravnom statusu CG

Vladimir Joković saopštio je da je SNP na ovaj trenutak čekao pune 23 godine i srećni su jer su ga dočekali.

“Zabrinuti smo kako će se CG izboriti sa svim problemima koji su nastali u objektivnim okolnostima zbog korone, ali i zbog dugogodišnje vladavine DPS-a. Ovdje ističem i držanje DPS-a kao dobro, jer su dostojanstveno prihvatili poraz. Ovo je prvi put da se na demokratski način mijenja vlast u CG. Nadam se da će nova vlast uraditi sve da CG učini boljom”, naveo je on.

Joković je istakao da niko ne treba da brine o državnopravnom statusu CG.

“Mi nikad nijesmo bili neprijatelji Crne Gore. Borili smo se za bolju CG i nastavićemo tako. Bićemo partneri svima koji žele dobrobit CG. Podržaćemo Bečića u nadi i uvjerenju da će dati maksimalan doprinos da se demokratizuje ovaj parlament. Dali smo potpise podrške i za Krivokapića uvjereni da CG kreće boljim putem,” istakao je on.

Novi saziv crnogorske Skupštine konstituisan je danas verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta. U parlamentu su predstavnici DF-a predložili da za predsjednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić (Demokate), a da za mandatara bude predložen Zdravko Krivokapić, što su podržali lider GA URA Dritan Abazović, kao i sam Bečić.

(SB/banjaluka.net)