Politika 24.09.2020.

Pitanje za Tužilaštvo BiH: Kako mediji u FBiH znaju ko je zaštićeni svjedok?

ČITANJE: 2 minute

Medijska mašinerija SDA ne prestaje sa zamjenom teza i spinovanjem oko navodnog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, čiji je iskaz pred Sudom BiH, objavljen na portalu www.istraga.ba urednika Avde Avdića.

Jedna od tih je i tvrdnja da su „pojedini mediji u Republici Srpskoj i RTRS otkrili identitet zaštićenog svjedoka“ i to uporno objavljuju što je potpunio netačno.

Jedino je tačno je da je portal banjaluka.net, što je prenio RTRS i pojedini drugi mediji, objavio presudu Osnovnog suda u Vlasenici od 28.08. 2018. godine po kojoj su direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović, urednik Amarildo Gutić i novinarka Svjetlana Vučetić presuđeni za klevetu zato što su još 2011. godine u političkom magazinu „Crta“ puštali iskaze Duška Vagurića u kojim je iznosio lažne tvrdnje o ulozi Rajka Dukića i Radovana Viškovića u navodnom skrivanju ratnih zločina.

Tom presudom Osnovnog suda, koja je javni dokument, optuženi su bili dužni „Boksitu“ a.d. iz Milića solidarno da isplate 11.400 KM zbog nadoknade materijalne štete koju su nanijeli klevetom.

„Ova presuda postaje aktuelna nakon što je portal www.istraga.ba obavio iskaz zaštićenog svjedoka koji za isto tereti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića“, navedeno je u tekstu portala banjaluka.net.

Znači, potpuno je netačna tvrdnja da su mediji u Republici Srpskoj objavili identitet zaštićenog svjedoka jer autor teksta banjaluka.net ne zna, niti je mogao znati pa nije ni tvrdio da je pomenuta osoba zaštićeni svjedok sa snimka koji je obajavio portal istraga.ba.

Stoga se nameće logično pitanje na koje treba da odgovori Tužilaštvo BiH: Kako mediji u Federaciji BiH mogu znati identitet zaštićenog svjedoka ako tvrde da su to objavili mediji u Republici Srpskoj?

Portal banjaluka.net uputio je i pitanja Tužilaštvu BiH da li će biti pokrenuta istraga ko je mogao i dostavio iz Suda BiH portalu istraga.ba snimak iskaza zaštićenog svjedoka, čiji je identitet mogao biti otkriven jer glas na snimku nije bio prikriven, odnosno mutiran, što predstavlja krivično djelo.

(D.J/banjaluka.net)