Politika 29.09.2020.

Komšić: BiH napravila pomake na evropskom putu

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić očekuje da će zvaničnici EU na sutrašnjim sastancima u Briselu sa članovima Predsjedništva reći da je BiH napravila pomake na evropskom putu, ali da bi trebalo ubrzati neke stvari.

Komšić je rekao da ga je iznenadio poziv iz Brisela članovima Predsjedništva BiH, da ga nije očekivao zbog pandemije i poteškoća u putovanju, ali da je “očigledno da ljudi koji ih zovu žele nešto i da im kažu”.

On je naveo da evropski put BiH nije upitan za razliku od NATO puta.

“Postoji ograničeni napredak koji smo definitivno napravili u provođenju 14 prioriteta Evropske komisije. Vjerujem da je moglo i više i vjerovatno će biti rečeno da je BiH napravila neke korake, ali da bi moralo ubrzati neke stvari”, rekao je Komšić novinarima.

On kaže da BiH sada očekuje donošenje novog zakona o javnim nabavkama, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, reforma javne administracije, te propisi koji su navedeni u 14 priroteta.

Komšić smatra da je lakši dio posla urađen i da se potom mora ići ka težim stvarima koje podrazumijevaju ozbiljne izmjene Izbornog zakona i Ustava s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Sami znate koliko je to teško, a u političkim okolnostima koje sada vladaju u BiH to izgleda kao gotovo nemoguća misija”, rekao je Komšić, uoči odlaska u Brisel.

Komšić je dodao da ovo nije jedini sastanak u Briselu, te da su već dobili poziv za 9. oktobar kada ih očekuju sastanci sa razlitičim novima vlasti EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić boraviće sutra u Briselu, gdje će se sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i potpredsjednikom Evropske komisije Džozepom Boreljom.

(Srna)