Vijesti 05.10.2020.

Davidović: Zatvaranje svih kampova najbolje rješenje migrantske krize u USK-u

ČITANJE: 1 minuta

Ukoliko je zatvaranje prihvatnog centra “Bira” u Bihaću i najava zatvaranja kampa “Miral” u Velikoj Kladuši korak ka ukidanju kampa u Lipi, onda treba podržati čelnike Unsko-sanskog kantona (USK) da istraju u namjeri da svi centri za smještaj ilegalnih izbjeglica na ovom području budu zatvoreni, tekao je za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja “Povratnici” iz Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović.

Komentarišući aktuelna dešavanja u vezi sa migrantskom krizom u USK-u. on je istakao da kamp u Lipi, nadomak Bosanskog Petrovca nema dovoljno kapaciteta da primi sve te izbjeglice.

“Zatvaranje kampova je broj jedan, toliko možemo, a ne nikako da ih proširujemo ili otvaramo nove migrantske centre. Treba ići u pravcu deportacije migranata u zemlje iz kojih su došli. Premještanje migranata u Lipu zabrinjava povratnike u Bosanskom Petrovcu. Sve dok imamo otvorene kampove u kantonu, imaćemo i migrante na tom području”, naglasio je Davidović.

On je dodao da borbu sa ovom krizom u Bosanskom Petrovcu dodatno otežava i to što Policijskoj stanici u toj opštini nedostaje ljudi, a nemaju ni svu potrebnu opremu.

Podsjećamo, privremeni prihvatni centar za ilegalne izbjeglice u Bihaću zatvoren je prošle sedmice, nakon dvije godine, međutim Evropska unija i IOM zatražili su da “Bira” bude ponovo otvorena, zbog čega se građani Bihaća svaki dan okupljaju u 17 časova ispred nekadašnjeg kampa da bi pružili podršku gradonačelniku Šuhretu Fazliću i premijeru USK-a Mustafi Ružniću, koji su kategorično odbili tu mogućnost.

(N.S/ Banjaluka.net)