Politika 06.11.2020.

VIŠKOVIĆ: Građani nemaju razlog za brigu, Srpska ima dovoljno opreme za zaštitu od virusa

ČITANJE: 3 minute

Uvođenje drastičnijih epidemioloških mjera u Republici Srpskoj, poput onih u prvim mjesecima krize, ne zavisi ni od jednog organa ili institucije već isključivo od ponašanja svih građana, odnosno rezultata kojima će se kriza držati pod kontrolom, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, odgovarajući na pitanje o mogućim ograničenjima kretanja u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske.

Višković je potvrdio da će Banja Slatina danas primiti prve kovid pacijente sa blagom i srednjom kliničkom slikom, ali da se banjski kapaciteti neće koristiti u punoj mjeri ukoliko to ne bude neophodno, prenosi RTRS.

On je najavio otvaranje još dvije laboratorije za analizu uzoraka, kao i uključivanje 74 nezaposlena ljekara u zdravstveni sistem koji će biti finansirani sredstavima Kompenzacionog fonda.

Višković je istakao da Srpska u ovom momentu ima opreme za zaštitu od virusa korona dovoljnu za narednih šest mjeseci, poručivši da građani nemaju razloga za brigu.

– Već u narednih par dana, do kraja iduće sedmice ide još jedna nabavka koja će omogućiti da možemo barem po tom osnovu da budemo relaksirani – istakao je premijer Srpske.

On je naglasio da Srpska ima i dovoljan broj testova, te je podsjetio de je na jučerašnjoj sjednici Kompenzacionog fonda odobreno dodatnih 3,7 miliona KM za nabavku 90.000 testova.

Govoreći o finansijskoj situaciji, premijer Srpske je rekao da je budžet stabilan i da je danas počela isplata penzija kako bi se izbjegle gužve na šalterima.

On je rekao da će poslije izbora u NSRS uputiti prijedlog za rebalans budžeta, prvenstveno zbog povećanog iznosa sredstava koji je u proteklom periodu izdvojen za pomoć zdravstvu i realnom sektoru.

Naveo je podatak da je za osam mjeseci epidemije posao izgubilo 16.900 radnika, ali da se u istom periodu zaposlilo 19.200 radnika.

Najavljujući budžetski okvir za iduću godinu od oko 3,5 milijarde KM, Višković je rekao da u prvoj polovini januara očekuje da MMF odobri sredstva iz trogodišnjeg aranžmana od oko 720 miliona KM.

Kada je riječ o izvještaju o BiH koji je visoki predstavnik Valentin Incko juče predstavio u Savjet bezbjednosti UN i u kojem je iznio niz optužbi na račun Republike Srpske, Višković je naveo da upravo zbog toga posljednjih nekoliko godina Vlada Srpske dostavlja svoj izvještaj tim institucijama i iznosi svoje viđenje situacije u BiH.

– Naš izvještaj u tim institucijama čita sve više država i političara i mogu da se uvjere da se ne poklapa ono što priča visoki predstavnik i ono što piše u izvještaju Vlade Srpske. Svjedoci smo da ove godine ni hrvatski narod u BiH nije zadovoljan Inckovim izvještajem – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, to što na Inckov izvještaj primjedbe imaju dva od tri naroda u BiH je jasan pokazatelj da nešto nije u redu i da u tom izvještaju stanje nije predstavljeno onako kakvo je na terenu.

Višković je rekao da je nemoguće objasniti činjenicu da BiH, koja pretenduje da bude članica EU, u 21. vijeku ima i visokog predstavnika i strane sudije, te istakao da je legitiman zahtjev Rusije, kao članice Savjeta bezbjednosti, o zatvaranju OHR-a.

Višković je naglasio da bi mnoga pitanja u BiH bila lakše, brže i bolje riješena bez uplitanja sa strane.

– Ne znam da li će biti išta od ruske inicijative o neophodnosti odlaska OHR-a iz BiH, ali Rusija kao velika zemlja, kao članica Savjeta bezbjednosti UN, ima pravo da to traži. Njihov zahtjev je legitiman, ima podršku i Srpske, jer mi posljednjih 10 godina pokazujemo da nije normalno da i 25 godina od ratnih dešavanja u BiH imate visokog predstavnika – istakao je on.

On je još jednom zahvalio Ruskoj Federaciji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, te naglasio da je zahvaljujući ruskoj podršci u Savjetu bezbjednosti UN u posljednjih nekoliko godina Srpska znatno zaštićena.

(SB/Banjaluka.net)