Svijet 22.03.2021.

Žena iz BiH krenula na put u Njemačku s pozitivnim PCR testom

ČITANJE: 2 minute

Putovanje šezdesetak osoba iz BiH u Njemačku pretvorilo se u pravu noćnu moru zbog državljanke Bosne i Hercegovine koja je na njemačku granicu došla s PCR testom pozitivnim na koronavirus.

Prijevoznička kompanija u ponedjeljak je najavila da će je tužiti zbog štete koju joj je prouzrokovala.

Kompanija “Kantić Touristik” iz Zenice potvrdila je kako je njiihovim autobusom proteklog vikenda u Njemačku putovala i žena koja je bila zaražena koronavirusom, a ta je činjenica utvrđena tek kada su njemački policajci na granici malo bolje pogledali nalaz PCR testa kojega im je ponudila na uvid, prenosi N1.

S testom koji je bio pozitivan žena je uspjela ne samo ući u autobus za Njemačku, nego i preći hrvatsku te slovensku granicu, a iz prevozničke su pojasnili kako je do toga došlo.

“Test je bio preveden na njemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus”, stoji u saopštenju.

Njemačkim policajcima nije bio problem rastumačiti nalaz pa su autobus na granici zaustavili, ženu koja je bila zaražena virusom odmah su izdvojili, a svim putnicima koji nisu imali pravo boravka u Njemačkoj naložili da se vrate odakle su i došli.

“Kantić Touristik” navodi kako su poslali dva autobusa, od koji je jedan 38 putnika s boravišnim dozvolama u Njemačkoj odvezao k njihovom odredištu, dok je preostali 21 putnik bez takvih dozvola prevezen natrag u BiH.

Gdje je završila zaražena žena nije navedeno.

Tvrtka ističe kako je “iznenađena” ovakvim postupkom putnice koja je ugrozila zdravlje i život 60 putnika, dva vozača te svih policajaca i carinika koji su kontrolirali autobus i putnike ta će je stoga tužiti.

Najavljena je i tužba protiv zdravstvene ustanove koja je ženi jednostavno uručila pozitivni nalaz PCR testa, a nije nikome prijavila da je zaražena iako je na to po zakonu obvezna.

(N1)